Δένδιας από Ισραήλ: Υπέρ πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό η Ελλάδα

«Ούτε ρουκέτες από τη Χαμάς, ούτε ανθρώπινες τραγωδίες» δήλωσε ο ΥΠΕΞ  

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη σύρραξη Ισραήλ - Παλαιστινίων και τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή 

Άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  της ανθρώπινης ζωής,  αλλά και καταδίκη της εκτόξευσης χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ,  ζήτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.   Ο κ. Δένδιας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και αλλά και ουσίας μετέβη σήμερα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του, όπως και στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας. 

 

Δένδιας με ΥΠΕΞ Ισραήλ

Ο Ν. Δένδιας με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκ. Ασκενάζι  

 

Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας -Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία κίνηση που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ο Έλληνας Υπουργός μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Τελ Αβίβ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μεταφέροντας την ακριβή εικόνα που επικρατεί.  

 

Επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη την Τρίτη    

«Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

 

Δένδιας με Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης 

Ολόκληρη η δήλωση Δένδια μετά τις συναντήσεις σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή    

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε συγκεκριμένα μετά τη συμμετοχή του στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, σε Έλληνες δημοσιογράφους: 
   
«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού. 

Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi. 

Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.» 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ από τις επαφές που είχατε εδώ, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα.

Ν.Δένδιας: Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε για το ρόλο της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ως σαν να κρατάει ένα φιτίλι σε μπαρουταποθήκη;

Ν.Δένδιας: Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top