Επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη την Τρίτη

Συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Πρωτοβουλία, με στόχο την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αναλαμβάνει η Αθήνα.

Ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει την Τρίτη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, για  συνομιλίες με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.  Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Δένδιαςς θα είχε  συνάντηση με τον  ομόλογό του Ριάντ Αλ Μαλίκι αλλά τελικά θα συναντηθεί αύριο με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh λόγω έκτακτης αλλαγής προγράμματος του ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Πυκνές επαφές Δένδια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

«Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης. 

Λωρίδα της Γάζας: 200 νεκροί σε επτά ημέρες - Ανάμεσά τους 58 παιδιά

Επισημαίνεται η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους.

Επίσης, την Τρίτη, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

Παράλληλα, η Αθήνα συντονίζει τις ενέργειές της με τον Λίβανο και την Αίγυπτο, στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει την Τρίτη και στο Αμμάν για συζητήσεις με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ενώ την Πέμπτη 20 Μαϊου θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν Τουμπάσι είχε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών. 

 

 Δένδιας: Η Ελλάδα θέλει να εδραιώσει μια νοοτροπία αρχών στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Το μήνυμα επίσης ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική αρχών και προωθώντας τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ, την κάνει να είναι η τέλεια υποψήφια για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε σήμερα η Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών της Αυστρίας (Foreign Policy and United Nations Association ofAustria).  

«Επιδιώκουμε αυτόν τον ευγενή σκοπό, για την περίοδο 2025-2026, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα και είναι τιμή μας να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε την υποστήριξη χωρών όπως της Αυστρίας, την οποία θα υποστηρίξουμε για τη δική της υποψηφιότητα στο ίδιο Όργανο του ΟΗΕ για την περίοδο 2027-2028» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top