Πυκνές επαφές Δένδια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Για Τσαβούσογλου: Υπάρχει πάντα μια ανοικτή πόρτα στην Αθήνα

Ο Νίκος Δένδιας

Σειρά από επαφές με αποκλειστικό θέμα την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, είχε ο Νίκος Δένδιας την Πέμπτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Στη συνέχεια, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπογντάν Αουρέσκου, συνδιοργάνωσε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Τέλος, είχε χωριστή συνάντηση με τον κ. Lajčák. 

Στην Ελλάδα τέλη Μαΐου ο Τσαβούσογλου για συνάντηση με τον Δένδια

Βασικό μήνυμα των ανωτέρω επαφών ήταν η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί μονόδρομο, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο της περιοχής αυτής, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για Τσαβούσογλου: Υπάρχει πάντα μια ανοικτή πόρτα στην Αθήνα

Μιλώντας, σήμερα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον «καυγά» με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, τον οποίο συνάντησε προ ημερών στη Γενεύη κατά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

«Είναι φίλος μου, παρά τα υπόλοιπα. Τον κάλεσα να έρθει στην Ελλάδα, αποδέχθηκε την πρόταση και είναι στο χέρι του το πότε θα έρθει. Υπάρχει πάντα μία ανοικτή πόρτα γι’ αυτόν στην Αθήνα», σημείωσε, τονίζονας πως όσα έγιναν στην Άγκυρα δεν ήταν ένα ανοικτό debate, ωστόσο όλοι άκουσαν καθαρά και τις δύο απόψεις και «ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η συνάντησή τους, όταν πραγματοποιηθεί, ελπίζει να είναι μία συνάντηση, που θα προετοιμάσει ένα τετ-α-τετ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε τα θέματά μας με την Τουρκία. Κι αν δε βρούμε λύσεις, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας», είπε.

«Δεν πήγε καλά η συζήτηση στη Γενεύη»

Αναφερόμενος στην πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο ΥΠΕΞ είπε πως «δεν πήγε καθόλου καλά».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν τη συζήτηση από ένα σημείο αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, ζητώντας να δεχθούμε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει κυριαρχικό δικαίωμα.

«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί κάτι θετικό σε αυτή τη βάση», σημείωσε, εξηγώντας πως τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και η Ελλάδα και η Κύπρος, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, πάντα όμως σε συγκεκριμένο πλαίσιο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η λύση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top