Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ για Μέση Ανατολή: «Κατάπαυση του πυρός άμεσα»

Οι 26 από τους 27 τάχθηκαν με τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη σύρραξη Ισραήλ - Παλαιστινίων και τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή 

Τα 26 από τα 27 κράτη μέλη στήριξαν μια κοινή προσέγγιση - καταγραφή του Υπάτου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, για την κατάσταση σχετικά με τη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ο ίδιος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών. Η εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία. 

Δένδιας από Ισραήλ: Υπέρ πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση παύση της βίας και την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός. Όπως είπε, ο σκοπός είναι η προστασία των αμάχων και η πλήρης ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα.

Λωρίδα της Γάζας: 200 νεκροί σε επτά ημέρες - Ανάμεσά τους 58 παιδιά

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση της βίας κατά τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων, τραυματιών, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός παιδιών, και ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Υπουργοί δεν ενέκριναν συμπεράσματα, καθώς η τηλεδιάσκεψη ήταν άτυπη, αλλά ο ίδιος απλά μετέφερε τη γενική αίσθηση από τη συνεδρίαση.

Δικαίωμα του Ισραήλ η αυτοάμυνα αλλά με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Για άλλη μια φορά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο απαιτούμε την ανάγκη σεβασμού των καθιερωμένων ιερών τόπων και του δικαιώματος λατρείας», ανέφερε και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΕ στις εξώσεις και τον εποικισμό.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων

Όπως είπε, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση, διότι «μόνο μια πραγματική πολιτική λύση μπορεί να φέρει ειρήνη».

Μπορέλ: Προτεραιότητα να σταματήσει η βία

«Τώρα η προτεραιότητα που είναι επείγον, είναι να σταματήσει η βία - η κατάπαυση του πυρός, όμως αύριο, όποτε πρέπει να δεσμευτούμε, για να ανοίξουμε εκ νέου τον πολιτικό ορίζοντα», με «ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και ειρηνευτική διαδικασία» είπε.

Οι Υπουργοί θεωρούν επίσης ότι η διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα και ζητούν από όλους να μην παρεμποδίσουν και να διευκολύνουν αυτήν την εκλογική διαδικασία, ανέφερε.

Τέλος, η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με τους βασικούς  εταίρους, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top