Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων

Την Τρίτη 18 Μαΐου

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ με αντικείμενο τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων.

«Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συγκαλώ την Τρίτη μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονιστούμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας», ανακοίνωσε ο Ζ. Μπορρέλ.

Σοκαρισμένοι στο Associated Press για τον βομβαρδισμό των γραφείων του

«Προτεραιότητα της ΕΕ είναι πως η βία πρέπει να σταματήσει τώρα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της σύγκρουσης και να βρεθεί μια πολιτική πορεία, η οποία επιτρέπει την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών με βάση τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους», σύμφωνα με το Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος έχει ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών με βασικούς παράγοντες της περιοχής με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση.

«Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια, ελευθερία και δημοκρατία. Αυτοί οι συνεχείς κύκλοι βίας πρέπει να τερματιστούν», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο οποίος εκ μέρους της ΕΕ συμμετέχει ενεργά σε διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλει στην εξάλειψη της συνεχιζόμενης βίας στο Ισραήλ και στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια.

Όπως σημειώνεται σε μήνυμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), «τις τελευταίες μέρες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνεχίζει την προσπάθειά του να υποστηρίξει τις συνομιλίες για αποκλιμάκωση της εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης στην περιοχή, ειδικά εντός και γύρω από τη Γάζα».

Σε όλες τις επαφές του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ «καταδίκασε την αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς και άλλων ομάδων εναντίον πολιτικών στόχων στο Ισραήλ», αναφέρει η ΕΥΕΔ.

Ο Μπορρέλ τονίζει διαρκώως ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να ενεργήσει αναλογικά και να αποφύγει αμάχους.

Ο Μπορρέλ υπενθυμίζει ότι υπογράμμισε στους συνομιλητές του με συνέπεια την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η σοβαρή κλιμάκωση της βίας, να αποφευχθεί η περαιτέρω διάχυσή της και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από όλες τις πλευρές. Ζήτησε επίσης τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορρέλ, τα γενεσιουργά αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστούν, το status quo των ιερών τόπων πρέπει να γίνει σεβαστό και να αποφευχθούν τυχόν υποκινήσεις ταραχών γύρω τους, κάτι το τόνισε κατά τη διάρκεια των επαφών του. Υπενθύμισε δε τη μακροχρόνια θέση της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη παύσης των δραστηριοτήτων εγκατάστασης, κατεδαφίσεων και εξώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μήνυμα του Ζ.Μπορρέλ υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε συζητήσεις νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, αντάλλαξε  απόψεις με βασικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ταυτόχρονα, ο Ύπατος Εκπρόσωποπς παραμένει σε στενή επαφή με τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να συντονίσει και να συζητήσει πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας.

Ο Ζ.Μπορρέλ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή στον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σβέν Κοπμάν, να συνεργαστεί ενεργά με άλλους απεσταλμένους από το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επί τόπου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τελ Αβίβ και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ συνεργάζονται επίσης με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές και με εκπροσώπους των κρατών μελών, σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top