Αντίποινα από Ιράν: Επίθεση εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» εκτόξευσαν 22 βαλλιστικούς πυραύλους

Η απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ για την εν ψυχρώ εκτέλεση του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί ήρθε αμέσως μετά την κηδεία του. Οι «Φρουροί της Επανάστασης» πραγματοποίησαν επίθεση με τουλάχιστον 22 βαλλιτικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. 

Ιράν: Έγινε η ταφή του Σολεϊμανί μετά την τραγωδία με τους 56 νεκρούς

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters ότι το Ιράν εξαπέλυσε δύο επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στις περιοχές Αΐν Αλ Ασάντ και Ιρμπίλ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως τουλάχιστον 80 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους. Το CNN πάντως μεταδίδει πως υπάρχουν θύματα, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες και κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι για Αμερικανούς. 

Ποδοπατήθηκαν στην κηδεία Σολεϊμανί: 56 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο τις δύο βάσεις. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 11 βρήκαν στόχο, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το Ιράν εκτόξευσε «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους».

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης που δημοσιεύτηκε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνει από απόσταση τις ρουκέτες να σκάνε στην αμερικανική βάση της Αΐν Αλ Ασάντ. 

To Ιράν απαντά στον Τραμπ για τους 52 στόχους: «Συνιστά έγκλημα πολέμου»

Οι εκκωφαντικοί ήχοι των εκρήξεων προκαλούν ανατριχίλα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, καταστράφηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα και οχήματα του αμερικανικού στρατού. Την ίδια ώρα γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες. Προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για νεκρούς.

Η αεροπορική βάση στο Αλ Ασάντ, στην δυτική επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετά από την επιδρομή του 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. 

Αργότερα, αμερικανικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν εκεί στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. 

Ενημερώθηκε αμέσως ο Λευκός Οίκος

Για την επίθεση ενημερώθηκε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. 

Εξόντωση Σολεϊμανί: Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Στο Λευκό Οίκο μετέβησαν εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας, Μάρκ Έσπερ, ενώ γύρω από την προεδρική κατοικία αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενη επίθεση. 

Επίσης, σύμφωνα με το CNN, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για ένα πιθανό διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Αμερικανούς. 

Τραμπ για Σολεϊμανί: «Τον σκότωσα για να σταματήσω έναν πόλεμο»

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία πως θα κάνει το διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, αλλά αυτό άλλαξε, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter, είπε πως αύριο το πρωί (τοπική ώρα, απόγευμα για την Ελλάδα) θα κάνει ανακοινώσεις.

«Όλα είναι καλά. Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Αυτή την ώρα γίνεται απολογισμός των ζημιών. Μέχρι στιγμής όλα καλά. Έχουμε τον πιο ισχυρό και καλά οργανωμένο στρατό σε όλο τον κόσμο. Θα κάνω δηλώσεις αύριο το πρωί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Το Ιράν ανακοίνωσε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, στο όνομα του Κασέμ Σολεϊμανί.

Απειλεί ο διάδοχος του Σολεϊμανί: «Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών»

Όπως ανέφεραν, πρόκειται για αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου, ενώ προειδοποίησαν ότι δε θα σταματήσουν εδώ και θα ακολουθήσουν ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα, σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Αΐν αλ Ασάντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». «Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν απόλυτα επιτυχής», ανακοίνωσαν.

Απαίτησαν τέλος οι ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το Ιράν απέφυγε εσκεμμένα να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις

Το Ιράν πιστεύεται ότι απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Ιρανοί πιστεύεται ότι στόχευσαν τις επιθέσεις τους ώστε να αστοχήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Σκοπός ήταν να αποτραπεί η κρίση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας την ίδια στιγμή την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει στην δολοφονία του Σολεϊμανί.

Πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν πως δεν υπήρχαν αμερικανικές απώλειες από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Αΐν αλ-Ασάντ και Αρμπίλ. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ίδιες πληροδορίες ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης.

Με ολοκληρωτικό πόλεμο απειλεί η Τεχεράνη

«Συντριπτική» θα είναι η απάντηση του Ιράν σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, Αλ Ραμπί. Μέσω Twitter, ο Αλ Ραμπί ευχαρίστηκε τους «Φρουρούς της Επανάστασης» για την επιτυχή επιχείρηση εναντίον των αμερικανικών στόχων. 

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί, Χισαμεντίν Ασένα, προειδοποίησε για ολοκληρωτικό πόλεμο σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν. 

«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter και συμπλήρωσε πως «οι Σαουδάραβες μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη».

Αυτή είναι η πιο άμεση επίθεση του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ από το 1979, όταν και Ιρανοί στρατιώτιες είχαν καταλάβει την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top