Μετέφεραν ασθενή από Κέντρο Υγείας με πλαστική καρέκλα - Τι απαντά το ΕΚΑΒ

Γεωργιάδης: «Παγία εντολή να μην επιστρέφουν ασθενείς όταν γίνονται καλά»

Α. Γεωργιάδης: «Πήγε ασθενοφόρο και παρέλαβε τη γυναίκα - Της αρνήθηκαν να την πάει το ασθενοφόρο σπίτι» / SKAI

Αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση μία ηλικιωμένη γυναίκα με εγκεφαλικό, μεταφέρθηκε στο σπίτι της με πλαστική καρέκλα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Ειδικότερα, από την Ξάνθη ήρθαν στο φως από το xanthinea.gr εικόνες μίας γυναίκας που με σοβαρό πρόβλημα υγείας και εμφανώς καταβεβλημένη αναγκάστηκε να γυρίσει σπίτι της καθισμένη σε πλαστική καρέκλα. 

Πρώτο θύμα ενδοοικογενειακής βίας το 2025 - Θρήνος για την 40χρονη Ευγενία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by XanthiNea.gr (@xanthinea.gr)

Γεωργιάδης: «Υπάρχει μία παγία εντολή που αναφέρει ότι δεν επιστρέφουν τους ασθενείς όταν γίνονται καλά»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στον SKAI αναφέρθηκε στο περιστατικό.

«Οι συγγενείς ζήτησαν να την πάει πίσω το ασθενοφόρο. Εκεί της το αρνήθηκαν. Υπάρχει μία παγία εντολή που αναφέρει ότι δεν επιστρέφουν τους ασθενείς όταν γίνονται καλά. Πρόκειται κατά την επιστροφή της και όχι κατά τη διάρκεια που τη μεταφέρουν. Η γυναίκα είχε σοβαρό πρόβλημα, την παρέλαβε και υπήρχε ασθενοφόρο στο σημείο».

Ξάνθη: Εντοπίστηκαν λιπόθυμα παιδιά σε σπίτι μετά από διαρροή υγραερίου

Ξάνθη: Η απάντηση του ΕΚΑΒ 

Το ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης δημοσίευσε δελτίο Τύπου με το οποίο έδωσε τη δική του απάντηση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως υπήρξε άρνηση μεταφοράς της ασθενούς, στο σπίτι της στην περιοχή Αβδήρων Ξάνθης.

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε περιστατικό «άρνησης μεταφοράς» ασθενούς, η οποία είχε λάβει εξιτήριο από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων στην Ξάνθη, κρίνουμε απαραίτητο να παρέχουμε σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες.

Συγκεκριμένα, το Τηλεφωνικό Κέντρο του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης έλαβε κλήση στις 12:10 μ.μ. από την περιοχή Συδινής Ξάνθης για ασθενή που παρουσίαζε συμπτώματα αδιαθεσίας, εκδήλωσης εμέτου, με προϋπάρχον ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ΕΚΑΒ, ως αρμόδιος φορέας συντονισμού των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, διαβίβασε άμεσα το σήμα στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αβδήρων, το οποίο ανέλαβε την επιχείρηση διακομιδής. Το ασθενοφόρο του ΚΥ Αβδήρων, συνοδεία ιατρού, μετέβη στο σημείο και διακόμισε την ασθενή στο Κέντρο Υγείας, όπου υποβλήθηκε σε κλινική αξιολόγηση και διαγνωστικές εξετάσεις.

Τραγωδία στην Ξάνθη: 33χρονος σκοτώθηκε κάνοντας παρά πέντε

Μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής αξιολόγησης, δεν κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω νοσηλεία της σε νοσοκομείο και η ασθενής έλαβε εξιτήριο για την οικία της, με χρήση φορείου ή καρέκλας. Στις 16:49 πραγματοποιήθηκε εκ νέου κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, με αίτημα για μεταφορά της ασθενούς από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων στην οικία της.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε ότι δεν ήταν εφικτή η διάθεση ασθενοφόρου για την επιστροφή της στην οικία της, τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς στην περιοχή βρισκόταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μόνο ένα ασθενοφόρο για την αντιμετώπιση τυχόν επειγόντων περιστατικών. Ως εκ τούτου, οι οικείοι της ασθενούς ενημερωθήκαν ότι για την άμεση επιστροφή της στην οικία της και κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί μόνο ιδιωτικό μέσο.

Το ΕΚΑΒ, έχοντας την ευθύνη της αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθεσίμων πόρων, διασφαλίζει ότι και τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγοντα περιστατικά, όπου η ανάγκη για άμεση προνοσοκομειακή παρέμβαση είναι κρίσιμη. Παράλληλα, η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, θα εξετάσει ενδελεχώς τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top