Λονδίνο: Fashion show στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα- Oργή Μενδώνη

«Μηδενικός σεβασμός - Ευτελίζουν και προσβάλλουν οικουμενικές αξίες»

Eπίδειξη μόδας στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου που εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα- ρεπορτάζ Μαρίας Αλεβιζοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο του Star

Την οργισμένη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, προκάλεσε η επίδειξη μόδας που έγινε στην αίθουσα που εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επίδειξη ήταν στο πλαίσιο του «London Fashion Week» και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Τα ρούχα που παρουσιάστηκαν ήταν η νέα συλλογή του Τούρκο- Βρετανού σχεδιαστή Εrdem Μoralıoğlu, εμπνευσμένα από τη Μαρία Κάλλας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ERDEM (@erdem)

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα  τα κλεμμένα και κακοποιημένα Γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» ανέφερε σε δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.

Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Ελλάδα»

Η επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας για τη διεξαγωγή του fashion show, προκάλεσε έκπληξη, τη στιγμή δε που έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η χώρα μας διεκδικεί εδώ και χρόνια τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με το Βρετανικό Μουσείο να υποστηρίζει πως τα προστατεύει και πως εκεί τυγχάνουν καλύτερης φροντίδας και συντήρησης, από ότι θα είχαν ενδεχομένως στην Ελλάδα. 

Στον απόηχο της επίδειξης μόδας και των αντιδράσεων που προκάλεσε, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στην Καθημερινή: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι χώρος διοργάνωσης εμπορικών εκδηλώσεων, όταν δε λειτουργεί για το κοινό. Φιλοξενούμε συχνά εκδηλώσεις, όπως την "Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου". Η φροντίδα της συλλογής παραμένει, φυσικά, προτεραιότητα μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top