Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξηγεί γιατί υπάρχει έξαρση του στρεπτόκοκκου σε παιδιά και ενήλικες - Βίντεο ΕΡΤ

Τραγωδία σημείωθηκε σήμερα στο Διδυμότειχο, καθώς ένα εννιάχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και κατέληξε. 

«Καμπανάκι» για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Τι είναι & ποια τα συμπτώματα

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, το κοριτσάκι βρέθηκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου και παρά τις προσπάθειές τους άφησε την τελευταία του πνοή. 

Γιατί «σαρώνει» φέτος ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά 

Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Στρεπτόκοκκος: Πώς γίνεται η διάγνωση, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Στρεπτόκοκκος Α: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων το 2023

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023. 

Στρεπτόκοκκος: «Δε συνιστά πανδημία» - Τι ισχύει για τα τεστ ανίχνευσης

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024 (εβδομάδα 2), έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ογδόντα εννέα (89) περιστατικά iGAS, σαράντα (40) σε ενήλικες και σαράντα εννέα (49) σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. 

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται είκοσι δύο (22) θάνατοι, δέκα (10) σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και δώδεκα (12) σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top