Θεσσαλονίκη: Με 300 τρακτέρ σήμερα οι αγρότες στην Agrotica

Υπό τον κλοιό των αγροτών και η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Αγρότες με περίπου 300 τρακτέρ από όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να βρεθούν σήμερα στην πλατεία της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της Agrotica

Οι ιστορίες αγροτών που είναι στα μπλόκα: Ένας 9χρονος ανάμεσά τους

Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν αγρότες με 300 τρακτέρ - Eurokinissi

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν αγρότες με 300 τρακτέρ - Eurokinissi

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται αγρότες από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. 

Μητσοτάκης σε αγρότες: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία

Τα τρακτέρ από όλα τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας θα παραταχθούν έξω από τη ΔΕΘ - Eurokinissi

Τα τρακτέρ από όλα τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας θα παραταχθούν έξω από τη ΔΕΘ - Eurokinissi

Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

Αταλάντη: Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών– Λαμίας μετά το μπλόκο των αγροτών

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη 

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη 

Στο μεταξύ, το πρωί έδωσαν ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. 

Οι Έλληνες αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι Έλληνες αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Στις Σέρρες όσοι δεν πάνε στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

Βρυξέλλες: Παραμένει η οργή των αγροτών παρά τις παραχωρήσεις

Αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και τις Βρυξέλλες και να παραλύσουν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σήμερα, ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. 

Το Παρίσι «πέφτει» στα χέρια των αγροτών

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Και στην Ευρώπη οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί - AP

Και στην Ευρώπη οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί - AP

Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη στήριξη της Ελλάδας οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

 

 

Aγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ την πύλη του Βραδεμβούργου

Το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο δυνατό, για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, έστειλε ο πρωθυπουργός, που είχε χθες συνάντηση με αγρότες, στο μπλόκο της Βόνιτσας. «Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο των Βρυξελλών όπου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής - ΑP

Χιλιάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο των Βρυξελλών όπου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής - ΑP

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

 

 

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να φθάσουν σήμερα κοντά στο χώρο της συνόδου, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

 

 

Χθες, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη νέα ΚΑΠ - ΑP

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη νέα ΚΑΠ - ΑP

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αγρότες: Παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν ο θυμός των αγροτών ξεχειλίζει - AP 

Παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν ο θυμός των αγροτών ξεχειλίζει - AP 

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: 

  • Προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ
  • Εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Αγρότες: «Καθυστερημένη» προσπάθεια

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Αγρότες: Αγκάθι η Mercosur

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες, μπροστά στη συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- αποκρυσταλλώνει το θυμό. 

Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top