Σεισμοί: «Παγίδες θανάτου οι πιλοτές πολυκατοικιών στην Ελλάδα»

Τι είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης

Κ. Συνολάκης: Πώς θα μπορούσε το σύστημα πρόβλεψης σεισμών της Ιαπωνίας να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – Παγίδες θανάτου οι πιλοτές / Βίντεο από ΕΡΤ

Για το σύστημα προειδοποίησης των σεισμών που εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία, αλλά και το χαρακτηριστικό της πιλοτής στις ελληνικές πολυκατοικίες, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, προειδοποιώντας πως οι πιλοτές μπορεί να αποδειχθούν «παγίδες θανάτου» σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Σεισμός Ιαπωνία: Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης

Ειδικότερα, σε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει στη χώρα μας στις πιλοτές σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, χαρακτηρίζοντάς τις ως παγίδες θανάτου.

«Οι πιλοτές είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες», ανέφερε.

Ιαπωνία: Βίντεο από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτυπά» με 7,6 Ρίχτερ

Σε σχέση με το σύστημα προειδοποίησης σεισμών που διαθέτει η Ιαπωνία, ο κ. Συνολάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα είναι ως εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί σεισμογράφοι ή μετρητές, ένα αντίστοιχο εργαλείο που λέγεται μετρητές επιτάχυνσης. Αυτοί λοιπόν μετρούν και βλέπουν πόσο γρήγορα έρχονται. Ξεκινούν τα κύματα από τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ιαπωνία: Πήραμε SMS στο κινητό 1 λεπτό πριν

Από τη στιγμή που φτάσουν σε ένα σημείο βγαίνει η προειδοποίηση, η οποία ανάλογα με το πόσο μακριά είναι από το επίκεντρο, θα σου δώσει ένα αντίστοιχο χρόνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν φερ'ειπείν ήσουν στη Ντάκα ή στην Οσάκα, που είναι σε μια απόσταση περίπου 300 χιλιόμετρα, αν υπολογίσει κανείς μια ταχύτητα διάδοσης του κύματος 5,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα είχε κανείς μπροστά του σχεδόν 1 λεπτό. Αν ήταν πιο κοντά θα είχε λιγότερη προειδοποίηση».

«Είμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»

«Θα μπορούσε κάποια στιγμή να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, όταν υπάρξουν περισσότεροι σεισμογράφοι. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι τεχνολογικά άπιαστο για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να γίνει, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πραγματικά, αν γινόταν ένας σεισμός, στις Αλκυονίδες και είμαστε στην Αθήνα, το σύστημα αυτό μπορεί να έδινε 10-15 δευτερόλεπτα σε σχέση βέβαια πάντα με την απόσταση. Και αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top