«Είμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»

Κάθε 600-800 χρόνια γίνεται μεγάλος σεισμός, εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Συνολάκης: «Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ» / Βίντεο από MEGA

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για σεισμό ανάλογο με εκείνον της Τουρκίας και στη χώρα μας ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, o οποίος τόνισε ότι «το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ». 

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 15.000 οι νεκροί – Ενισχύεται η ελληνική βοήθεια

Ανησυχητική απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα ισχυρός σεισμός έδωσε σήμερα το πρωί ο Κώστας Συνολάκης.

Αφού σημείωσε ότι τόσο μεγάλοι σεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια, επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν τμήμα του νησιού ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, ο καθηγητής Συνολάκης είπε στο MEGA:

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».

 

 

Χουλιάρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ισχυρό σεισμό σαν της Τουρκίας στον ελλαδικό χώρο

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «ιστορικά στο παρελθόν είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην Ελλάδα, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο, καθώς είχαμε 3-4 παραδείγματα».

Συρία: Σκάβουν με τα χέρια για βρουν επιζώντες

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό μεγέθους σαν της Τουρκίας στον ελλαδικό χώρο, δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας / Βίντεο από ΣΚΑΪ 

Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε, πάντως, ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία «είναι πολύ μακριά σε απόσταση από την Ελλάδα για να την επηρεάσει σεισμικά, να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσεων από αυτή την ακολουθία στην Ελλάδα».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top