Σεισμός Ιαπωνία: Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης

Έστειλε μήνυμα ειδοποιήσης λίγο πριν τον σεισμό

Όσα είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Ένα λεπτό πριν τον μεγάλο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, οι πολίτες ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος για το επερχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Ιαπωνία: Βίντεο από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτυπά» με 7,6 Ρίχτερ

«Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι, αλλά καλυφθείτε», ήταν το μήνυμα που έλαβαν όσοι βρίσκονταν στην Ιαπωνία, λίγο πριν η Γη αρχίσει να σείεται. Ο Έλληνας σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στη χώρα και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όσα διαδραματίστηκαν.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ιαπωνία: Πήραμε SMS στο κινητό 1 λεπτό πριν

«Ήμασταν κάπου έξω σε μία καφετέρια, όταν πήραμε το μήνυμα. Ο κόσμος που είναι εξοικειωμένος αντέδρασε με απόλυτη ηρεμία και έλαβε τα μέτρα του. Μιλάμε για έναν άλλο κόσμο που έχει κάνει άλματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιαπωνία ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, περιγράφοντας το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον σεισμό.

Σεισμός Ιαπωνία

AP Photos (Hiro Komae)

«Χθες σταμάτησαν αμέσως πέντε με έξι τρένα υψηλής ταχύτητας σε τρεις περιφέρειες της χώρας, δηλαδή σε πολύ μεγάλη έκταση, γιατί το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα λειτουργίας των ιαπωνικών σιδηροδρόμων», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζοντας ότι: «Τα τρένα σταματάνε αυτομάτως μόνα τους και δε δινει εντολή κανένας σταθμάρχης».

Ιαπωνία: Πώς λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης

Όλο αυτό το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί από το 2007 και εξελίσσεται συνεχώς. 

Στα πρώτα ένα έως δύο δευτερόλεπτα που καταγράφεται ένας σεισμός από δύο σεισμογράφους, αμέσως το σύστημα μπαίνει σε λειτουργία και ενημερώνει τόσο την τοπική κοινωνία, στην περιοχή, όπου εκδηλώνεται ο σεισμός, αλλά και τους πολίτες σε μιά πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση. Δηλαδή, μόλις ξεκινά σεισμός το σύστημα κινητοποιείται και ενημερώνει τον κόσμο.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το μέγεθος του μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και λειτουργεί μόνο από ένα μέγεθος και πάνω π.χ τα 5 Ρίχτερ.

Ιαπωνία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν τη Δευτέρα την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, πάντως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό τελικά ήταν, ευτυχώς, αδύναμο.

Ο μεγαλύτερος σεισμός, που καταγράφτηκε χθες λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στον νομό Ισικάουα, είχε ισχύ 7,5 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), 7,6 σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA).

Ο σεισμός αυτός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρο στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Το επίπεδο κινδύνου τσουνάμι κατόπιν μειώθηκε και όλες οι προειδοποιήσεις ανακοινώθηκε εντέλει από την JMA πως αίρονται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top