Θεσσαλονίκη: Ρυμουλκήθηκε το ιστορικό «Βέλος» - Θα εκτιμηθεί η ζημιά του

Ο Κολυδάς εξηγεί πώς είναι δυνατόν οι άνεμοι να παρέσυραν το αντιτορπιλικό

Δείτε το ρεπορτάζ της Ραλλιώς Λεπίδου σχετικά με τη ρυμούλκηση του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος»

Σοβαρές ζημιές υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Οι ισχυροί άνεμοι έκοψαν τις αλυσίδες που συγκρατούσαν τα προστατευτικά μπαλόνια, με αποτέλεσμα το πλοίο να πέσει στην προβλήτα και τα υποστεί ρήγμα.

Θεσσαλονίκη: «Χτυπήθηκε» από τη φουρτούνα το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος

Το απόγευμα της Κυριακής, το «Βέλος», που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, ρυμουλκήθηκε στην προβλήτα 2 του λιμανιού, εκεί όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια και είναι πλέον προφυλαγμένο. 

Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» μετά τη ζημιά που υπέστη/ INTIME Μωυσιάδης Γιάννης

Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» μετά τη ζημιά που υπέστη/ INTIME Μωυσιάδης Γιάννης

Μένει να αξιολογηθεί η ζημιά που υπέστη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ραλλιώς Λεπίδου έφτασαν ήδη στη Θεσσαλονίκη ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι και θα αποφασίσουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την επισκευή. 

Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» μετά τη ζημιά που υπέστη/ INTIME Μωυσιάδης Γιάννης

Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» μετά τη ζημιά που υπέστη/ INTIME Μωυσιάδης Γιάννης

Πάντως, το γεγονός πως το ρήγμα είναι ψηλά δημιουργεί μια αισιοδοξία πως δεν τίθεται θέμα πλευστότητας, δηλαδή να βυθιστεί, καθώς δεν είχε εισροή υδάτων στο κάτω μέρος του «Βέλους». Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ιστορικό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία.

Ο Κολυδάς εξηγεί πώς είναι δυνατόν οι άνεμοι να παρέσυραν ολόκληρο αντιτορπιλικό

Απορίας άξιο είναι πώς είναι δυνατόν οι άνεμοι να παρέσυραν ολόκληρο αντιτορπιλικό, προκαλώντας του ζημιά. Ο Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε πως οι ριπές του ανέμου ήταν 104 χλμ/ώρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή εντάσεως περίπου 10 μποφόρ.

Δείτε όσα είπε ο Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Δείτε όσα είπε ο Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, στους βορειοδυτικούς ανέμους υπάρχει και αλλαγή και μία μικρή αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου δημιουργεί κυματισμό από δύο διαφορετικές περιοχές, γίνεται συμβολή των κυμάτων με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε ένα κύμα που ξεπερνά το ενάμιση μέτρο στο λιμάνι. «Στα ανοιχτά του Θερμαϊκού το ύψος των κυμάτων έφτανε περίπου τα 3,5 μέτρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top