2,7 εκατ. Έλληνες πάσχουν ήδη ή κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα κατά του διαβήτη σήμερα

2,7 εκατ. Έλληνες πάσχουν ήδη ή κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη

Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, ενώ το 12,4% του πληθυσμού εμφανίζει προδιαβήτη, με αποτέλεσμα συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα να συνδέονται με αυτή τη νόσο, με το  29,1% από τα άτομα με Διαβήτη είναι αρρύθμιστα, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της  Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείςα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, καθηγητής Παθολογίας - Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). 

Aυτό είναι το ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, φέτος, είναι «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα». Η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για Διαβήτη τύπου 2 με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, παθολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθύντρια της Β' Παθολογικής Κλινικής & υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», αναφερόμενη στο μήνυμα της φετινής εκστρατείας, επισημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Για τα άτομα που κινδυνεύουν από Διαβήτη τύπου 2, η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της.

Εξαδάκτυλος στο star.gr: «Τα φάρμακα των διαβητικών δεν είναι αδυνατιστικά»

Για τα άτομα με Διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών. Στην Ελλάδα, το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με Διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 ευρώ, ενώ το 12% του προϋπολογισμού για την Υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός είναι οικονομικά αποδοτικός και κρίνονται αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης».

Η πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρει, επίσης, ότι για τους επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητη η βέλτιστη εκπαίδευση, ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη. 

Η κ. Μαυρογιαννάκη σημειώνει: «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χρειαζόμαστε γιατρούς άρτια εκπαιδευμένους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Άμεσα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα Διαβητολογικά Κέντρα, να συσταθούν θέσεις εξειδικευομένων στον Σακχαρώδη Διαβήτη και να ξεκινήσει η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Μακρυλάκης, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του Σακχαρώδους Διαβήτη και τονίζει ότι: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια δύσκολα αντιληπτή και πολύπλοκη νόσος που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top