Εξαδάκτυλος στο star.gr: «Τα φάρμακα των διαβητικών δεν είναι αδυνατιστικά»

«Απαράδεκτο να συνταγογραφείται ψευδώς, σε μη διαβητικούς το Ozempic»

Όλα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Έκκληση προς τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν, με ψευδή διάγνωση διαβήτη, σεμαγλουτίδη (Ozempic) για την απώλεια βάρους και προς τους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν λιραγλουτίδη (Saxenta), χωρίς συνταγή γιατρού, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Αφορμή στάθηκε η μεγάλη ζήτηση του Ozempic από ανθρώπους, οι οποίοι αν και δεν έχουν διαβήτη, χρησιμοποιούν κατά κόρον το συγκεκριμένο φάρμακο, επιθυμώντας να χάσουν γρήγορα βάρος.

«Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αδυνατιστικά φάρμακα. Είναι διαφορετικά φάρμακα αυτά τα οποία έχουν έγκριση για το αδυνάτισμα και διαφορετικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη», ξεκαθάρισε στο star.gr ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

φάρμακα και αδυνάατισμα

Έκκληση προς τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν, με ψευδή διάγνωση διαβήτη, σεμαγλουτίδη (Ozempic) απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος - φωτ. unsplash

Αναφερόμενος στα φάρμακα που είναι γραμμένα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εξήγησε ότι το Ozempic είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται.

«Δεν μπορεί να το πάρει κανείς ηλεκτρονικά, παρά μόνο αν είναι διαβητικός και του το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του. Είναι απαράδεκτο να συνταγογραφείται ψευδώς, σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι διαβητικοί, γράφοντας δηλαδή διάγνωση διαβήτη, διότι και η δοσολογία αυτού του φαρμάκου δεν είναι προσαρμοσμένη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», είπε.

Ozempic: «Καμπανάκι» ΕΟΦ για το φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα

Όπως πρόσθεσε, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας υπάρχει ένα παρόμοιο φάρμακο της ίδιας οικογένειας, το οποίο λέγεται Saxenta.

«Το Saxenta έχει δραστική ουσία σε ικανή ποσότητα για να προσφέρει στο αδυνάτισμα. Αυτό το φάρμακο αυτήν τη στιγμή δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί ακόμη και χωρίς να πάρει οδηγίες από τον γιατρό. Είναι κακό αυτό ωστόσο, διότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται μία ιατρική εκτίμηση, μία ιατρική συμβουλή για το πώς θα παίρνει αυτό το φάρμακο και σε τι δοσολογία. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται και να λαμβάνονται υπόψη ποια άλλα προβλήματα υγείας έχει που μπορεί να επηρεαστούν ή να μην επηρεαστούν. Όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέξει κάποιος εκ παραλλήλου».

αδυνάτισμα

Το Saxenta έχει δραστική ουσία σε ικανή ποσότητα για να προσφέρει στο αδυνάτισμα - φωτ. unsplash

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρ. του ΠΙΣ, το συνταγογραφούμενο φάρμακο, το Ozempic βρίσκεται σήμερα σε πραγματική έλλειψη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε όλους, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

«Άνθρωποι που το χρειάζονται δεν μπορούν να το πάρουν. Δηλαδή ένας γιατρός ο οποίος βλέπει έναν διαβητικό σήμερα και θα είχε ένδειξη να του δώσει Ozempic, διστάζει, διότι το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Σε έλλειψη το φάρμακο για τον διαβήτη που βοηθά στο αδυνάτισμα!

Πόσα κιλά μπορεί να χάσει κάποιος λαμβάνοντας Ozempic ή Saxenta και ποιες οι παρενέργειές τους

Ερωτώμενος σχετικά ο πρ. του ΠΙΣ σημείωσε ότι η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτύχει κάνεις, λαμβάνοντας τα παραπάνω φάρμακα, εξαρτάται από τον οργανισμό του

«Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αναφέρει και δεν πρέπει να αναφέρει αυτού του είδους τις πληροφορίες, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι αναζητούν μία εύκολη λύση από το διαδίκτυο και από την ενημέρωση για να χάσουν κιλά και μάλλον αυτό θα οδηγήσει σε χειροτέρευση του προβλήματος που υπάρχει σήμερα με αυτά τα δύο φάρμακα», τόνισε.

ζυγαριά αδυνατίσματος

«Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους», προειδοποιεί ο ΠΙΣ - φωτ. unsplash

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε, ότι όποιος παίρνει αυτά τα δύο φάρμακα, θα πρέπει να αναζητά ιατρική συμβουλή, τόσο για τη χορήγησή τους, όσο και για τις παρενέργειες που έχουν.

«Όποιος παίρνει το φάρμακο με τη συμβουλή του γιατρού του, θα ρωτήσει για τις παρενέργειες τον ίδιο. Αν το παίρνει κάποιος χωρίς τη συμβουλή γιατρού, θα πρέπει να συμβουλευτεί και πάλι γιατρό. Πάντως, είναι φάρμακα τα οποία είναι ασφαλή. Σε γενικές γραμμές οι παρενέργειες είναι ήπιες, κυρίως από το γαστρεντερικό και βοηθούν στο να μη θέλει κάποιος να λαμβάνει τροφή», είπε. 

11+1 διατροφικές συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: «O Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ»

Σύγχρονα φάρμακα και αδυνάτισμα

Με αφορμή τη δημοσιότητά για τη χρήση του Ozempic από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος ο ΠΙΣ επισημαίνει:
Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

  1. Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.
  2. Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή.

           Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες                             παρενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής.

Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία: 

  1. Οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη.
  2. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.
  3. Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.
  4. Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.

Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top