Επιδημία κοριών στην Ελλάδα: Ανησυχία μετά την εμφάνισή τους σε ξενοδοχείο

Οι λόγοι έξαρσης κι οι τρόποι αντιμετώπισης

Ανησυχία για την επιδημία κοριών και στην Ελλάδα / Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την επιδημία κοριών, η οποία φαίνεται πως έφτασε και στην Ελλάδα, ύστερα από την αποκάλυψη πως έκλεισε μια πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική, μετά την εμφάνιση κοριών σε στρώματα. 

Επιδημία κοριών και στην Ελλάδα: Έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου

Εκτιμάται ότι τα έντομα μετέφεραν στη χώρα μας επισκέπτες, κυρίως από τη Γαλλία, όπου τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. 

Πάντως οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι μπορεί το τσίμπημα από τον κοριό να προκαλεί εξάνθημα, όμως δε μεταδίδει λοιμώξεις, όπως το τσίμπημα του κουνουπιού. 

«Επιδημία» κοριών και στην Αθήνα - Πώς θα τους εντοπίσετε

Εξηγούν, επίσης, ότι το πρόβλημα με τους κοριούς υπήρχε ανέκαθεν, καθώς είναι ένα έντομο «ταξιδευτής», που μπορεί να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές σε κάθε μέρος του κόσμου. Επιπλόεν, μπορεί να εντοπιστεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία, αλλά και σε στρατόπεδα, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και σε διαμερίσματα. 

Κοριοί: Οι πέντε λόγοι της έξαρσης

Η μεταφορά των κοριών στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού ήταν αναμενόμενη. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. 

Έξαρση παρουσιάζει η εμφάνιση κοριών στη Γαλλία και τη Βρετανία - AP

Έξαρση παρουσιάζει η εμφάνιση κοριών στη Γαλλία και τη Βρετανία - AP

Όπως είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υγειονομολόγος, λέκτορας Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Ντελέζος δεν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση χημικών, τα οποία συνήθως προκαλούν περισσότερα δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργίες, από όσα λύνουν. 

Για τις οικίες, υπάρχουν φυσικοί μέθοδοι απολύμανσης όπως το πλύσιμο ρούχων και κλινοσκεπασμάτων στους 80 βαθμούς Κελσίου ή με τη χρήση ατμοκαθαριστή. Αν ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ή αν μιλάμε για επιχειρήσεις τότε υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία που γνωρίζουν σε ποια ακριβώς σημεία πρέπει να στοχεύσουν και επαγγελματικές μέθοδοι, όπως ο υπερθερμαινόμενος ατμός (άνω των 160 βαθμών Κελσίου).

Όσο για τους λόγους που εμφανίζουν έξαρση είναι οι εξής:

  • Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου καταγράφονται συχνότερα και όλο και πιο έντονοι καύσωνες, με αποτέλεσμα η ζέστη να επιταχύνει τον κύκλο ζωής των εντόμων.
  • Η εξάλειψη των φυσικών εχθρών τους, που είναι οι κατσαρίδες. 
  • Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για τον απλό λόγο ότι σε αντίθεση με τα οργανωμένα ξενοδοχεία στα οποία η καθαριότητα και η απολύμανση γίνονται καθετοποιημένα από εξειδικευμένα συνεργεία και βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, στα ακίνητα που νοικιάζουν μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, η καθαριότητα επαφίεται στη γνώση και την επάρκεια κάθε υπευθύνου.
  • Οι εκατομμύρια μετακινήσεις ταξιδιωτών ανά τον κόσμο.
  • Η δυνατότητα πολλαπλασιασμού τους. Ένας κοριός μπορεί να γεννήσει ακόμα και 500 αβγά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον γρήγορο «εποικισμό» του.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top