Αγαπηδάκη: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές   

Και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού 

130 συνολικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού έχουν καταγραφεί στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Περιφερειακό Κέντρο, για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία. 

Θεσσαλία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων -Σαλμονέλα σε ένα βρέφος

«Στους 1.152 πολίτες που επισκέφτηκαν τις 26 δομές του ΕΣΥ στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ωρο αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Έτσι, συνολικά -και το λέω αυτό επειδή αλλάξαμε τις ώρες που λαμβάνουμε την ενημέρωση, από 12:00 με 24:00 το πήγαμε 08:00 με 20:00- έχουμε μέχρι τώρα, από την αρχή έναρξης της πλημμύρας, 130 συνολικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού» δήλωσε συγκεκριμένα η κυρία Αγαπηδάκη. 

Ο Στρατός αναλαμβάνει να μαζέψει τα νεκρά ζώα

Πρόσθεσε πάντως ότι ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την περίοδο και την εποχή.

«Σε σχέση με τις νοσηλείες έχουμε μία επιπλέον νοσηλεία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα. Έχουμε λάβει ανάλογα δείγματα από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού παθογόνου που σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα ανευρέθηκε εντοροπαθογόνο E. coli και Clostridium difficile και βρίσκεται υπό διερεύνηση. Επίσης, στα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα παθογόνα, όπως ξέρουμε έχουμε ανάμεσά τους ένα βρέφος λίγων ημερών το οποίο έχει ανιχνευθεί με σαλμονέλα. Τα υπόλοιπα αφορούν το εντεροπαθογόνο E. coli, ροταϊό, νοροϊό και την περαιτέρω διερεύνηση για τα αρχικά δείγματα που έχουμε για τον ασθενή που έχει ανιχνευθεί με κλοστρίδιο. Στη συνέχεια αυτού, να πούμε ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση κανενός από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται, ούτε των δύο επιπλέον που έχουμε σήμερα, και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή» ανέφερε επίσης η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.  

Αγαπηδάκη: Τα δείγματα από την υδροδότηση  

Σε σχέση με την υδροδότηση, η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε: 

«Χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες. 14 από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 14 από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και 12 από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Από τους Δήμους δεν επέρχεται καμία μεταβολή σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει χθες για την καταλληλότητα του νερού. Και να πούμε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες. Συνεχίζεται η συνεργασία μας με τις Δημοτικές Αρχές. Η διερεύνηση για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του νερού γίνεται σε διάφορα επίπεδα».

Για την ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας δήλωσε:     

«Να πω, τέλος, ότι έχουμε ξεκινήσει την ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ούτως ώστε να μειώσουμε τη μολυσματικότητα των λιμναζόντων υδάτων σε όλη την περιοχή και τέλος να πω ότι, σε συνέχεια της διανομής των προστατευτικών υλικών για τους πολίτες, αύριο θα βρισκόμαστε στην περιοχή του Παλαμά και όλες τις άλλες μέρες, ακόμα πιο συντονισμένα, με τα κλιμάκια της αστυνομίας θα μοιράσουμε συνολικά 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται με τα λασπώδη νερά, τα ύδατα τα λιμνάζοντα σε όλη την περιοχή». 

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε στην ανακοίνωσή της:  

«Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω τους πολίτες, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, να περιμένουν. Τις επόμενες δύο μέρες θα έχουμε ακόμα πιο εντατικό ρυθμό διανομής των προστατευτικών υλικών, και σε μάσκες και σε γάντια, όπως είπα, και σε στολές και σε γαλότσες. Άρα έχει μεγάλη σημασία να περιμένουν να λάβουν τον εξοπλισμό και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους και να επιχειρήσουν περαιτέρω».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top