Θεσσαλία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων -Σαλμονέλα σε ένα βρέφος

Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού μετά τις πλημμύρες

Η ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Ήδη υπάρχουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας και αναπνευστικών λοιμώξεων, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πλημμύρες: Η επόμενη μέρα - Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν

Στους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα.

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλία: «Τα νεκρά ζώα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νερό»

Όπως είπε η κατάσταση έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών με σαλμονέλα, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. «Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό. Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας».

Πλημμύρες Θεσσαλία: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού

Ελήφθησαν σήμερα δείγματα από Λάρισα και Βόλο και έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες από όλες τις περιοχές.

Η κατάσταση είναι η εξής: στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά.

Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς .

Όσον αφορά το πρόβλημα με τα κουνούπια, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα κατέληξε.

Θεσσαλία: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων - Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες.

Επίσης, ανέφερε πως στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου.

Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Ε65, είπε πως είναι ανοικτός, ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.

Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top