Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα του 112, εκκενώνονται δύο οικισμοί

Τεράστιες ζημιές στον Έβρο

Το ρεπορτάζ της Λευκής Γεωργάκη για τη δραματική κατάσταση στον Έβρο όπου καταγράφεται νέα αναζωπύρωση / Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή Star

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή καταγράφονται νέες αναζωπυρώσεις.

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Προς Ροδόπη κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο

Λίγο πριν τις 14.00 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Κοίλα και Μελία στον Έβρο προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Φέρες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κοίλα και Μελία απομακρυνθείτε προς Φέρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νέα αναζωπύρωση στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής - Στα δεξιά η φωτιά στον Έβρο όπως αποτυπώνεται από δορυφόρο / Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή Star

Στην περιοχή επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζει να καίει.

Φωτιά Έβρος: Mε σκάφη απομακρύνθηκαν ενήλικες, παιδιά, βρέφη και κατοικίδια

Αλεξανδρούπολη: Τα ενεργά μέτωπα 

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι.

Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και τον Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων

Τεράστιες ζημιές στον Έβρο σε υποδομές και αγροτικό εξοπλισμό - 
Κάηκαν ζώα και ποιμνιοστάσια 

Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και ακόμη μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απανθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.

«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top