Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Προς Ροδόπη κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο

Για πέμπτη μέρα στις φλόγες η Αλεξανδρούπολη

Οι δηλώσεις του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης για το πώς κινείται το πύρινο μέτωπο / Βίντεο από ΜEGA

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κατά μήκος των χωριών δυτικά του νομού.

Φωτιές: Eφιαλτική νύχτα με απανωτά μηνύματα του 112

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ συνδράμουν και 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Προς Ροδόπη κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο

Τέσσερα τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη - Το πύρινο μέτωπο δείχνει να κινείται προς τη Ροδόπη / Εurokinissi

Όλα δείχνουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης, όπου κατευθύνεται το μεγάλο μέτωπο.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, ο οποίος μιλώντας στο Mega για την πορεία του πύρινου μετώπου, σημείωσε πως «η φωτιά περνάει στον νομό Ροδόπης. Ο κίνδυνος παραμένει, ωστόσο, στο χωριό Κίρκη». 

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τέσσερα τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς 

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του 'Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον 'Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Φωτιά Έβρος: Δύο παιδάκια στις απανθρακωμένες σορούς των 18 μεταναστών

Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, σκιαγράφησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Φωτιά Έβρος: Mε σκάφη απομακρύνθηκαν ενήλικες, παιδιά, βρέφη και κατοικίδια

«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top