Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Νέες συλλήψεις - Χειροπέδες σε τρεις γιατρούς

Πώς δρούσε το κύκλωμα – Ποιος είναι ο εγκέφαλος

Σε εννέα νέες συλλήψεις μελών του κυκλώματος εμπορίας βρεφών που δρούσε στα Χανιά της Κρήτης προχώρησε τις τελευταίες ώρες η αστυνομία. 

Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για έξι άτομα στα Χανιά και τρεις ακόμα γυναίκες στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Κρήτη: Γνωστός μαιευτήρας εμπλέκεται σε κύκλωμα με παράνομες υιοθεσίες

Ανάμεσά τους είναι ένας γυναικολόγος κι ένας κλινικός εμβρυολόγος, όπως επίσης τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία φέρεται να είχε τον ρόλο της «μεσίτριας» και ήταν υπεύθυνη για την παράδοση των μωρών από τα Χανιά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν. Συνελήφθη επίσης μια γυναίκα από τη Γεωργία, η οποία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και είχε και αυτή τον ρόλο «μεσίτριας», καθώς μετέφερε γυναίκες από το εξωτερικό στα Χανιά. 

Τέλος συνελήφθη και μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία εντοπίστηκε μαζί με το μωρό της και την ομοεθνή της φερόμενη ως μεσίτρια στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι δύο γυναίκες εκτιμάται πως προσπαθούσαν να πάνε στη Θεσσαλονίκη.

Χανιά: Έρευνα για παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών

Αναζητείται ακόμα μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία φέρεται να αναλάμβανε τον εντοπισμό και τη μεταφορά στα Χανιά των γυναικών, οι οποίες θα γεννούσαν τα μωρά για λογαριασμό του κυκλώματος. 

Χανιά: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα φέρεται να είχε ως έδρα τα Χανιά, ωστόσο η δράση του εξαπλωνόταν σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. 

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας γιατρός ο οποίος είχε ασχοληθεί με υποβοηθούμενες αναπαραγωγές στα Χανιά ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα ένας γιατρός από τα Χανιά, τέσσερις εργαζόμενοι του κέντρου καθώς και ακόμα τρεις γυναίκες που είχαν τον ρόλο των «μεσιτριών».

Σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα διατηρούσε τρία «μεσιτικά» γραφεία, ένα που αποτελούσε και την βάση του κυκλώματος στα Χανιά, ένα στην Θεσσαλονίκη κι ένα στην Ρουμανία.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να έβρισκαν γυναίκες από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία καθώς και Ρωμά που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην συνέχεια τις μετέφερες στην Ελλάδα με προορισμό του Χανιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης τους παρέμεναν στα Χανιά και η σπείρα φέρεται να τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ παράλληλα τους πρόσφερε και ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε μήνα μέχρι την γέννα.

Μόλις τα μωρά γεννιόντουσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μητέρες μαζί με την μεσίτρια φέρεται να έδιναν τα μωρά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτεκνες οικογένειες, ζευγάρια ομοφυλόφιλων καθώς και άτομα τα οποία ήταν μόνα και δεν μπορούσαν να κάνουν οικογένεια.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που κυμαίνονταν από 70.000 ευρώ και μπορεί να έφταναν έως και τις 120.000 ευρώ.

Χανιά: Από τον Δεκέμβριο οι έρευνες για το κύκλωμα

Το κύκλωμα βρίσκεται στο στόχαστρο του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος από τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στις αρχές.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα μαζί με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έστησε επιχείρηση προκειμένου να ελεγχθούν ζητήματα ενδεχόμενων παράνομων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας καθώς και να ερευνηθεί αν υπήρξε μέσα από τη διαδικασία αυτή περίπτωση εμπορίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία με αρκετά σοβαρές κατηγορίες για αδικήματα, μεταξύ άλλων, όπως η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διάθεση γενετικού υλικού, η πλαστογραφία και η έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων καθώς και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα στις έρευνες συμμετέχει και το ΣΔΟΕ καθώς το κύκλωμα φέρεται να συνδέεται με την λειτουργία έξι offshore εταιριών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top