Φωτιά: Καίγονται σπίτια στην Κέρκυρα - Εκκενώθηκε το Βάτι στη Ρόδο

Μήνυμα 112 και για τον οικισμό Μερολιά στην Κέρκυρα

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη συνεχόμενη μέρα με τις αναζωπυρώσεις να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Ίδια εικόνα και στην Κέρκυρα, όπου η πύρινη λαίπαπα κατέστρεψε και σπίτια στο πέρασμά της από το χωριό Λούτσες. Λίγο πριν τις 15:00 όσοι βρίσκονταν στον οικισμό Μερολιά, πριν την Κασσιόπη, έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Κάρυστο και Ρόδο - Αγνοείται 41χρονος

Οι άνδρες της πυροσβεστικής με αυταπάρνηση δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά και με τον χρόνο, αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες για αύριο, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι επίσης που πνέουν στο νησί δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσβεση και αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς. 

Οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο είναι συνεχείς και η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για όγδοη μέρα - Eurokinissi

Λίγο μετά τις 12:30 στο Βάτι υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με χωματουργικά μηχανήματα που έκαναν διάνοιξη και καθαρισμό της κοίτης ξηροπόταμου που βρίσκεται νοτιοδυτικά του μετώπου από Βάτι προς Γεννάδι. 

Φωτιά Ρόδος: Η στιγμή που οι φλόγες απειλούν το συνεργείο της ΕΡΤ

Η φωτιά έκανε κηλίδωση και πέρασε πάνω από τις δυνάμεις προς τα νότια, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται απειλητικά προς το χωριό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προλάβουν την επέκταση της φωτιάς, όμως οι ισχυροί άνεμοι την φούντωσαν και πάλι με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθεί το Βάτι. 

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Ρόδο δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών - Eurokinissi

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Ρόδο δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών - Eurokinissi

Στο σημείο επιχειρούν 5 Air Tractors, 2 CL-415, ένα Chinook και ένα ελικόπτερο συντονισμού.

Η μάχη στη Ρόδο δίνεται σε τρία μέτωπα. Το μέτωπο από Βατί προς Γεννάδι είναι εξαιρετικά δύσβατο και μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν. 

Ρόδος φωτιά: Βρετανή τουρίστρια ευχαριστεί τον «Έλληνα ήρωα» που την έσωσε

Αυτή τη στιγμή εκτός από τα εναέρια μέσα στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. 

Ρόδος: Αυτοψίες για την αποτίμηση των ζημιών σε κτίρια και καλλιέργειες

Άρχισαν σήμερα οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτίρια η φωτιά στη Ρόδο, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή πυρόπληκτων καλλιεργειών.

Προχωρούν, παράλληλα, οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί. Στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα πρόβληματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι απο 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί της ΔΕΗ. 

Επέστρεψαν σε ξενοδοχεία οι περισσότεροι τουρίστες

Σήμερα το πρωί βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς από χθες, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές απορροφήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων. Άλλοι επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν προ ημερών αλλά πλέον έχει αρθεί η εντολή απομάκρυνσης. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή, ομαλή είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς όσοι επισκέπτες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ή ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξυπηρετούνται κανονικά, και με την ενεργό στήριξη του ειδικού help desk που συγκροτήθηκε στον αερολιμένα από την κυβέρνηση.

Φωτιά Κέρκυρα: Κάηκαν σπίτια στον οικισμό Λούτσες – Εκκενώνεται η περιοχή Μερολιά

Την ίδια ώρα στην Κέρκυρα το μέτωπο στα βόρεια κινείται προς τον οικισμό Λούτσες, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του. 

Και στην Κέρκυρα εκκενώνονται οικισμοί γιατί πλησιάζουν οι φλόγες - Eurokinissi

Και στην Κέρκυρα εκκενώνονται οικισμοί γιατί πλησιάζουν οι φλόγες - Eurokinissi

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

 

 

Σπίτια στον οικισμό Λούτσες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η φωτιά απειλεί και την περιοχή Περίθεια. Μήνυμα από το 112 εστάλη και για τον οικισμό Μερολιά, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κασσιόπης. Όσοι βρίσκονται στην περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν. 

Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στην παραλία της Αχαράβης βρίσκονται ήδη πλωτά μέσα του Λιμενικού προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Μητσοτάκης για τις φωτιές: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι

«H δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μία δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου, είναι μία δοκιμασία προφανώς για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. «Και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.

Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι' αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες. «Μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι' αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή», είπε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top