Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Κάρυστο και Ρόδο - Αγνοείται 41χρονος

Φούντωσε ξανά η φωτιά στην Κέρκυρα - Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κάρυστο, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες οι μεγάλες φωτιές.  Μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε το πρωί στο Βάτι στη Ρόδο, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για όγδοη μέρα, ενώ μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση του χωριού Λούτσες στην Κέρκυρα.

Όλη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο - evima.gr

Όλη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο - evima.gr

Φωτιά τώρα: Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Στην Κάρυστο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα η φωτιά να πλησιάζει το χωριό Πλατανιστός. Για τον λόγο αυτόν τα ξημερώματα εστάλη και πάλι μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού προς Κάρυστο. 

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές

Εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι, ενώ τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. 

 

 

«Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που κινήθηκε νότια και έχει διανύσει μεγάλη απόσταση», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Η φωτιά έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών. Το μέτωπο ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του χωριού Πλατανιστός στην Κάρυστο - evima.gr

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του χωριού Πλατανιστός στην Κάρυστο - evima.gr

Στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Κάρυστος φωτιά: Αγνοείται 41χρονος κτηνοτρόφος

Παράλληλα ένας 41χρονος κτηνοτρόφος αγνοείται από την Κυριακή στο χωριό Πλατανιστός. 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο: Καίγονται σπίτια - Αγνοείται κάτοικος

Ο άνδρας όταν η φωτιά πλησίαζε το μαντρί του έτρεξε να σώσει τα ζώα του και από εκείνη τη στιγμή αγνοείται. Οι συγγενείς του δεν έχουν κανένα νέο του κι έτσι δήλωσαν στην αστυνομία την εξαφάνισή του. 

Φωτιά Ρόδος: Αναζωπυρώσεις εν μέσω μποφόρ

Στη Ρόδο για ένα ακόμα βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες, καθώς χθες το πρωί εκδηλώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπειό, η οποία δεν τέθηκε υπό έλεγχο. 

Φωτιά Ρόδος: Δραματικές στιγμές για εθελοντές - πέρασαν μέσα από φλόγες 

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς στο νησί έπνεαν ισχυροί άνεμοι που άλλαζαν συνεχώς την πορεία της φωτιάς. Όλη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν στο Γεννάδι, στο Βάτι και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι. 

Στη Ρόδο η φωτιά που καίει για όγδοη μέρα έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή - Eurokinissi

Στη Ρόδο η φωτιά που καίει για όγδοη μέρα έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή - Eurokinissi

«Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα». 

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στη Ρόδο δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών - Eurokinissi

Ρόδος: Μετά το Ασκληπιείο, Γεννάδι και Βάτι, εκκενώνονται άλλα δύο χωριά

Χθες, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρι και Κάλαθος μέσω μηνυμάτων του 112 που στάλθηκαν στους κατοίκους.

Στο σημείο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Από την καταστροφική φωτιά κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών - είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Φωτιά Ρόδος: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί 7 ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η Εισαγγελέας κατέστησε σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου τον Ιούλιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν την μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

Φωτιά: Νέα αναζωπύρωση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα πριν από λίγο έγινε μεγάλη αναζοπύρωση. Οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό Λούτσες και εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η φωτιά φούντωσε και πάλι.

Το μέτωπο θέριεψε και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

Και στην Κέρκυρα μαίνεται η φωτιά, με τους πυροσβέστες να αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να την ελέγξουν - Eurokinissi

Και στην Κέρκυρα μαίνεται η φωτιά, με τους πυροσβέστες να αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να την ελέγξουν - Eurokinissi

Κόλαση φωτιάς σε Αίγιο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Ρόδο

Αυτή την ώρα η φωτιά είναι υπό έλεγχο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων. 

Στο Δερβενάκι Αχαΐας υπήρξαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ έχουν οριοθετηθεί οι φωτιές στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι στα Ψαχνά Ευβοίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top