Ρόδος: Μετά το Ασκληπιείο, Γεννάδι και Βάτι, εκκενώνονται άλλα δύο χωριά

Μαίνονται οι φωτιές σε Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για έβδομη συνεχόμενη μέρα δίνουν μάχη με τις φλόγες. Πριν από λίγο σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση με τη φωτιά να βρίσκεται στο χωριό Ασκληπιείο. Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των χωριών Γεννάδι και Βάτι, ενώ λίγο μετά τις 13:30 κλήθηκαν να εκκενώσουν και οι κάτοικοι του Μάλωνα και των Μασσάρων. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Κόλαση φωτιάς σε Αίγιο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Ρόδο

Αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Ρόδο, με τις φλόγες να περνούν μέσα από το χωριό Ασκληπιείο - Eurokinissi

Αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Ρόδο, με τις φλόγες να περνούν μέσα από το χωριό Ασκληπιείο - Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στο Ασκληπιείο μπήκε στις αυλές των σπιτιών και κατέκαψε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της. Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνονται προσπάθειες να σωθούν.  Εναέρια μέσα, προσπαθούν να την περιορίσουν. 

Ακραίος κίνδυνος φωτιάς σήμερα σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο

Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. 

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους πυκνούς καπνούς, τις φλόγες και τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Οι φλόγες στο Ασκηπιείο της Ρόδου έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών - Eurokinissi

Οι φλόγες στο Ασκηπιείο της Ρόδου έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών - Eurokinissi

Στην ανατολική πλευρά του νησιού η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη και οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται στα νότια στον Απόλλωνα προς Μάλωνα. 

Στο σημείο επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ρόδος: Τραυματίστηκε αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ.

Ένας αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. ο οποίος είχε μεταβεί στη Ρόδο για να ενισχύσει τις δυνάμεις τις ΕΛ.ΑΣ. στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της φωτιάς τραυματίστηκε από πεσμένο καλώδιο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός, την ώρα που οδηγούσε την μοτοσυκλέτα του, βοηθώντας στην εκκένωση περιοχών λόγω της φωτιάς, χτύπησε στο λαιμό και έπεσε από τη μοτοσυκλέτα του. Πέφτοντας τραυματίστηκε από καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ που είχε πέσει και κρεμόταν κάθετα στο δρόμο στο ύψος του κεφαλιού και του λαιμού του. 

Εκτιμάται πως είτε δεν το είδε, είτε δεν πρόλαβε να σταματήσει. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ρόδος: TUI και JET2 ακυρώνουν πτήσεις για Ρόδο

Η TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια προς τη Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου, σύμφωνα με το RTL.

Όπως επισημαίνει, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου, όπου συνεχίζεται να μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά για έβδομη συνεχή ημέρα.

Φωτιά Ρόδος: Ο Τζέιμς Καφετζής μετέφερε απεγκλωβισμένους με το σκάφος του

Σύμφωνα με την TUI, «η κατάσταση στο νότιο τμήμα της Ρόδου παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και δεν έχουμε ακόμη εικόνα για βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή. Αν και ο αριθμός των Βέλγων ταξιδιωτών σε αυτήν την περιοχή είναι αρκετά περιορισμένος, η κατάσταση επηρεάζει πολλούς παραθεριστές. Η TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις αναχωρήσεις για Ρόδο από την Κυριακή έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων και να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη και ελεγχόμενη κατάσταση στο νησί».

Πτήσεις προς Ρόδο ακυρώνει και η JET2. Οι τουριστικοί πράκτορες αναζητούν νέους προορισμούς, ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους, και οι τουρίστες τις διακοπές τους. 

Ρόδος: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Ρόδος: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε φωτιά στη χώρα

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ. 

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τη φωτιά στη Ρόδο - «Ήταν σαν το τέλος του κόσμου»

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμεσως μετά.  Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Ρόδο: Κάηκαν σπίτια, ξενοδοχεία και μια εκκλησία

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων. 

Φωτιά: Η εικόνα σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς, η φωτιά στην Υλίκη έχει οριοθετηθεί. 

Δύσκολη νύχτα: Μάχη με τις φλόγες σε Αίγιο, Ρόδο, Κάρυστο, Υλίκη και Βόλο

Στην Κάρυστο, η πυρκαγιά έχει κινηθεί προς τα νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστό αλλά εξακολουθεί να έχει ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν ένα CL-215 και 2 CL-415, ενώ θα σταλεί και ένα ελικόπτερο.

Μαίνονται επίσης οι φωτιές, σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα - Eurokinissi

Μαίνονται επίσης οι φωτιές, σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα - Eurokinissi

Στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μεγγούλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά στο χωριό Βιλατουροί και Απολύσει, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

H πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες».

Στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, ένα S-64 και 2 CL-215.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top