Καύσωνας: «Θα σπάσει το ρεκόρ του 1987», λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ζέστη και την κλιματική αλλαγή

Στο έλεος του καύσωνα όλη η Ελλάδα  / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Χειρότερος από τον καύσωνα του 1987 που «στοίχισε» τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους αναμένεται να είναι αυτός που διανύουμε και θα έχει διάρκεια μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Καύσωνας 1987: Το «μαύρο» καλοκαίρι που άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον καύσωνα διαρκείας που «σαρώνει» τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσουν και την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να «αγγίζει» σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Καύσωνας: Πρώτος νεκρός από τη ζέστη - Έπαθε θερμοπληξία

Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος ανέφερε ότι ο καύσωνας που βιώνουμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνον του 1987.

Καύσωνας: Θερμική κάμερα κατέγραψε 70 βαθμούς Κελσίου στον Κηφισό

«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι», ανέφερε αρχικά ο κ. Λάλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη

«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».

Κλιματική Αλλαγή: «Αν δεν κάνουν κάτι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια»

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις θερμοκρασίες που όλο ανεβαίνουν, είπε πως «αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί».

Αναφερόμενος στις μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα σημείωσε πως «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top