Καύσωνας 1987: Το «μαύρο» καλοκαίρι που άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς

Ο παρατεταμένος καύσωνας είχε στραβώσει μέχρι και τις ράγες του ΗΣΑΠ

Η πρόβλεψη του καιρού για την Τετάρτη 28 Ιουλίου

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα για τις επόμενες δέκα ημέρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Το θερμόμετρο αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασίες - ρεκόρ, όπως έγινε στον καύσωνα του 1987.

«Θα ζήσουμε έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων 30 ετών»

Ωστόσο δεν είναι τόσο οι θερμοκρασίες αυτές που προκαλούν ανησυχία, αλλά η διάρκεια του καύσωνα. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρούνται και τη νύχτα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορεί να συγκριθεί με τον καύσωνα του 1987, ο κ. Λαγουβάρδος απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε την αποτίμηση στο τέλος, σημειώνοντας όμως ότι «σίγουρα θα είναι ένας καύσωνας που θα τον θυμόμαστε».

Τι συνέβη τον Ιούλιο του 1987

«Καμίνι» θύμιζε η χώρα πριν από 34 χρόνια. Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν αποπνικτική λόγω του νέφους αλλά και του τσιμέντου.

Καιρός: Έφτασε ο καύσωνας - Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» η θερμοκρασία

Στην αρχή η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία. Ωστόσο όσο περνούσαν οι μέρες, η θερμοκρασία παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα δεν έπεφτε κάτω από 30. 

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων -δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο- που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία» έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης. Κυκλοφόρησαν ακόμα και φωτογραφίες που έδειχναν τις ράγες του ΗΣΑΠ στραβωμένες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Οι διακοπές νερού και ρεύματος δυσκόλευαν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας στον τραγικό απολογισμό των 1.300 νεκρών. Ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο ακόμα και για 1.500 θανάτους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καύσωνας του 1987 έχει «χαραχτεί» στη μνήμη πολλών και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβησαν στη χώρα εν καιρώ ειρήνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top