«Γκρίζα ζώνη το κενό από τα 16- 18 ετη για την ιατρική εξέταση των εφήβων»

Θεσμοθέτηση της εξέτασης των εφήβων έως 18 ετών ζητούν οι παιδίατροι

Όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

θεσμοθέτηση της ιατρικής εξέτασης, της συνταγογράφησης και της παρακολούθησης από τους παιδιάτρους των εφήβων μέχρι την ηλικία των 18 ετών, τη δυνατότητα νοσηλείας τους σε παιδιατρικές κλινικές μέχρι την ηλικία των 18 ετών και στις περιπτώσεις εφήβων με χρόνιο νόσημα, μέχρι την ηλικία των 21 ετών, ζητά με επιστολή της από το Υπ. Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

«Στόχος είναι να καλυφθεί θεσμικά, στον τομέα υπηρεσιών υγείας, το κενό περίθαλψης και φροντίδας της εφηβικής - πρώιμης νεαρής ηλικίας. Είναι γκρίζα ζώνη το ηλικιακό κενό από τα 16 εώς τα 18 έτη, καθώς οι γονείς δεν γνωρίζουν πού να πάνε τα παιδιά τους», είπε στο star.gr o Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. 

Tη θεσμοθέτηση της ιατρικής εξέτασης, της συνταγογράφησης και της παρακολούθησης από τους παιδιάτρους των εφήβων μέχρι την ηλικία των 18 ετών, τη δυνατότητα νοσηλείας τους σε παιδιατρικές κλινικές μέχρι την ηλικία των 18 ετών και στις περιπτώσεις εφήβων με χρόνιο νόσημα, μέχρι την ηλικία των 21 ετών- φωτ. unsplash

Όπως πρόσθεσε, ένα άτομο που έχει κλείσει την ηλικία των 16 ετών, είναι παιδί ακόμη.

«Γνωρίζουμε τα παιδιά από τότε που γεννήθηκαν και οι γονείς μας έχουν εμπιστοσύνη. Τα παιδιά δεν εμπιστεύονται άλλους γιατρούς πλην τους παιδιάτρους που ξέρουν. Πρόσφατα είχα αντιμετωπίσει ένα περιστατικό αυτοκτονίας από έφηβο. Οι γονείς μας έχουν εμπιστοσύνη, μας παίρνουν τηλέφωνο, μας ρωτούν τι να κάνουν.

Είναι αυτονόητο αυτό που ζητάμε. Δεν υπάρχει συντεχνιακός λόγος. Παλαιότερα, όταν θίξαμε το θέμα δεν πήραμε κάποια θεσμική απάντηση. Μάλλον μας απέτρεψαν».

Ηλίαση και Θερμοπληξία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, μπορούν να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως 16 ετών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και κατ’ εξαίρεση οι έφηβοι έως 18 ετών για ασθένειες χρονίων νοσημάτων, οι οποίοι παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες. 

Στις παραπάνω μονάδες υγείας, εξετάζονται επιπλέον άτομα, που η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία ή εφ’ όρου ζωής ενήλικες με σπάνια σύνδρομα, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια δραματική καθυστέρηση σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα. 

«Αν και οι έφηβοι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού, η εφηβεία αποτελεί- από άποψη παροχής ιατρικών υπηρεσιών- μια παραμελημένη ηλικιακή ομάδα, λόγω αφενός της κοινής πεποίθησης ότι η εφηβεία αντιπροσωπεύει μια υγιή περίοδο της ζωής και αφετέρου της μεταβατικής αυτής φάσης, που αφορά όχι μόνο μεταβολές σωματικές, γνωστικές και ψυχικές, αλλά και πέρασμα στον τομέα παροχής ιατρικής φροντίδας, από τον παιδίατρο στον παθολόγο», σχολίασε ο κ. Νταλούκας.

Οι κίνδυνοι όταν αφήνουμε το παιδί μόνο στο αυτοκίνητο - Τι λέει παιδίατρος

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την υγειά των παιδιών και κυρίως την πρόβλεψη. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα αυτή, θεωρώντας ότι ένα παιδί 17 και 18 ετών δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από την ηλικία των 15 και 16 που παρακολουθούμε.

Μας έχουν εμπιστοσύνη και τα παιδιά. Αργότερα μπορούν να επιλέξουν έναν γιατρό. Κάποια αρνούνται να δουν παθολόγους. Οι παθολόγοι χωρίς να θέλω να τους αδικήσω, μη γνωρίζοντας καλά τις ηλικιακές αυτές ομάδες και τα εμβόλια, την πρόβλεψη, τη φροντίδα, δεν ασχολούνται συνήθως πολύ με αυτό το αντικείμενο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή των νεαρών εφήβων». 

εξέταση εφήβου από γιατρό

 «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο,την υγειά των παιδιών και κυρίως την πρόβλεψη», ανέφερε ο κ. Νταλούκας - φωτ. unsplash

Για ποιον λόγο πρέπει να αυξηθεί το ηλικιακό όριο στη χώρα μας στα 18 έτη

Ο κ. Νταλούκας αναφέρθηκε και στους λόγους που υποστηρίζουν το πάγιο αίτημα για των ιδιωτών Παιδιάτρων, να αυξηθεί το ηλικιακό όριο στη χώρα μας στα 18 έτη

  • Συνέχεια της φροντίδας: Οι παιδίατροι που παρέχουν φροντίδα σε παιδιά από νεαρή ηλικία έχουν πλήρη κατανόηση του ιατρικού ιστορικού, της ανάπτυξης και των ειδικών αναγκών τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η συνέχιση της φροντίδας από τον ίδιο παιδίατρο εξασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην παρακολούθηση και τη διαχείριση της υγείας τους, καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

  • Εμπειρογνωμοσύνη στην υγεία των εφήβων: Οι παιδίατροι είναι εκπαιδευμένοι, όχι μόνο στην ιατρική φροντίδα των μικρότερων παιδιών, αλλά και στις μοναδικές απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης των εφήβων.

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος σωματικής, γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και οι παιδίατροι είναι εφοδιασμένοι με τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων και προκλήσεων υγείας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.

Oι έφηβοι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού, ενώ όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, η εφηβεία αποτελεί- από άποψη παροχής ιατρικών υπηρεσιών- μια παραμελημένη ηλικιακή ομάδα - φωτ.unsplash
  • Προληπτική φροντίδα και έλεγχος: Οι παιδίατροι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προληπτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, των τακτικών ελέγχων υγείας και του ελέγχου για διάφορες παθήσεις. 

Παρακολουθώντας τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών, οι παιδίατροι μπορούν να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των απαραίτητων εμβολιασμών, να παρακολουθούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη, να ελέγχουν για θέματα υγείας ειδικά για τους εφήβους και να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν αναδυόμενες ανησυχίες.

  • Υποστήριξη ψυχικής υγείας: Η εφηβεία είναι μια περίοδος αυξημένης ευπάθειας σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές και η κατάχρηση ουσιών.

Οι παιδίατροι που είναι εκπαιδευμένοι στην εφηβική ιατρική μπορούν να παρέχουν έγκαιρη ανίχνευση, παρέμβαση και υποστήριξη για τις ανησυχίες σχετικά με την ψυχική υγεία. Διατηρώντας μια σχέση με τον παιδίατρο, οι έφηβοι έχουν έναν οικείο και έμπιστο επαγγελματία υγείας στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για καθοδήγηση και υποστήριξη.

  • Διαχείριση χρόνιων ασθενειών: Πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης και οι συγγενείς παθήσεις, απαιτούν συνεχή διαχείριση και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι παιδίατροι που έχουν ασχοληθεί με τη φροντίδα παιδιών με χρόνιες παθήσεις, μπορούν να παρέχουν απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας, διασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση, την προσαρμογή των θεραπευτικών σχεδίων και την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Οι στρεπτοκοκκικές και ιογενείς λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο

  • Προαγωγή και εκπαίδευση της υγείας: Οι παιδίατροι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και στην παροχή αγωγής υγείας στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παρακολουθώντας τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών, οι παιδίατροι μπορούν να συνεχίσουν να καθοδηγούν τους εφήβους στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη σεξουαλική υγεία, την πρόληψη της κατάχρησης ουσιών και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία.

Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

«Συνολικά, η ολοκληρωμένη κατανόηση του ιατρικού ιστορικού ενός παιδιού, η εξειδίκευση στην υγεία των εφήβων, η ικανότητα παροχής προληπτικής φροντίδας, η υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, η διαχείριση χρόνιων ασθενειών και η προώθηση υγιεινών συμπεριφορών, καθιστούν απαραίτητο για τους παιδίατρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών», είπε.

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορεί να μπουν τα παιδιά στη θάλασσα ή την πισίνα

Τι ισχύει στο εξωτερικό με τους εφήβους

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τα τελευταία 50 έτη παρατηρείται πολύ μικρότερη βελτίωση στους δείκτες υγείας των εφήβων, σε σχέση με εκείνους των μικρότερων παιδιών.

«Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, στην εφηβεία περιλαμβάνεται η ηλικιακή ομάδα των 10- 19 ετών, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, το ηλικιακό φάσμα της εφηβείας επεκτείνεται από τα 11 μέχρι τα 21 έτη

Στην Ευρώπη, οι χώρες που τα παιδιά εξετάζονται από παιδίατρο μέχρι τα 18 τους έτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φιλανδία και το Βέλγιο», είπε στο star.gr ο κ. Νταλούκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top