Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορεί να μπουν τα παιδιά στη θάλασσα ή την πισίνα

Ή ώρα διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής

Όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Με αφορμή τον πνιγμό του 10χρονου κοριτσιού σε πισίνα συγκροτήματος κατοικιών στη Νέα Μάκρη, το star.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Νταλούκα, παιδίατρο και εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για ασφαλείς βουτιές με τα παιδιά τους.

κοριτσάκι στην πισίνα

Xρήσιμες συμβουλές στους γονείς για ασφαλείς βουτιές με τα παιδιά τους, έδωσε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος- φωτ. αρχείου unspalsh

Όπως σημείωσε, υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου που κρύβει το νερό, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

«Οι συνθήκες και οι παράμετροι δεν είναι όλες οι ίδιες. Τα μωρά παιδιά, τα βρέφη, κινδυνεύουν να πνιγούν, εφόσον δεν έχουν επαρκή επιτήρηση. Μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε 3 πόντους νερό.

Όσοι έχουν μικρά παιδιά, βρέφη ή και μεγαλύτερα 2 έως 6 ετών, θα πρέπει πάντα να είναι δίπλα τους και να μην τα αφήνουν στις παραλίες ή σε μια πισίνα χωρίς επιτήρηση και χωρίς τα μάτια καρφωμένα πάνω τους», είπε.

Νέα Μάκρη: Η 10χρονη έμεινε τρία λεπτά κάτω από το νερό Έβγαζε φαγητό όταν της έκαναν ΚΑΡΠΑ - Το μοιραίο παιχνίδι με τις μάσκες

Πότε και πώς πρέπει να μπαίνουν στο νερό τα βρέφη 

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, τα βρέφη, ηλικίας κάποιων μηνών ή και τα παιδιά 1- 2 ετών, που δε γνωρίζουν κολύμπι μπορούν να μπουν στο νερό στην αγκαλιά του γονιού τους, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος θα “πατάει”

«Διαφορετικά, αν πιάσει τον γονιό μία κράμπα, τότε αυτός θα αναγκαστεί να αφήσει το μωρό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, είναι και παράλογο ένα παιδί που έχει φάει ένα βαθύ πιάτο φαγητό να το πάρουμε έστω και αγκαλιά και να μπούμε στη θάλασσα. Η λογική λέει ότι θα πρέπει περιμένουμε τουλάχιστον 1- 2 ώρες προκειμένου να χωνέψει, έστω και μερικώς, το φαγητό του».

παιδί με σωσίβιο σε πισίνα

Τα βρέφη, ηλικίας κάποιων μηνών ή και τα παιδιά 1- 2 ετών, που δεν γνωρίζουν κολύμπι μπορούν να μπουν στο νερό στην αγκαλιά του γονιού τους, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος θα “πατάει” - φωτ. αρχείου unspalsh

Όπως πρόσθεσε, ένα παιδί που φοράει σωσίβιο και δεν κρατιέται στην αγκαλιά του γονιού του, θα μπορέσει να μπει στη θάλασσα εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 2- 3 ώρες, από το τελευταίο του γεύμα, (ανάλογα και με την ποσότητα του φαγητού που έχει καταναλώσει).

Τραγωδία στη Νέα Μάκρη: Πνίγηκε 10χρονη σε πισίνα συγκροτήματος κατοικιών

«Τα μικρά παιδιά έως 3 ετών θα πρέπει να φορούν μπρατσάκια και σωσίβια»

Σύμφωνα με τον κ.  Νταλούκα, τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν όταν βρίσκονται στο νερό, όλους τους κανόνες προφύλαξης κατά του πνιγμού, να φορούν δηλαδή σωστικά μέσα.

Ένα παιδάκι για να μάθει κολύμπι θα πρέπει να είναι τριών ετών, άρα στις μικρότερες ηλικίες υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι ή παράγοντες κινδύνου για πνιγμό και θα πρέπει να φορούν σωστικά μέσα.

 ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

 Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

«Θα πρέπει να είμαστε δίπλα και στα παιδιά που έχουν μάθει πρόσφατα να κολυμπούν»

Όπως πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το παιδί να κολυμπάει, αυτό όμως δε θα πρέπει να εφησυχάζει τους γονείς. 

«Αυτό (να γνωρίζει κολύμπι το παιδί), καμιά φορά μπορεί να λειτουργεί αρνητικά, γιατί ένα παιδί μπορεί να δίνει την αίσθηση στον γονιό ότι ξέρει να κολυμπάει και μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη. 

Με αυτό δεδομένο, οι γονείς θα πρέπει πάντα να επιτηρούν το παιδί τους στο νερό και ιδίως στις αρχές όταν έχει μόλις μάθει να κολυμπάει. Θα πρέπει να είναι δίπλα του πάντα και να μην πηγαίνει στα βαθιά, ώστε σε μία περίπτωση κινδύνου να μπορέσουν να επέμβουν».

Τραγωδία στο Καβούρι: Αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα

«Ουσίες και αλκοόλ μπορεί να επιδράσουν στη συνείδηση των νεαρών εφήβων και να οδηγήσουν σε πνιγμό»

Όπως πρόσθεσε καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, οι παράγοντες κινδύνου για πνιγμό αλλάζουν, ενώ οι γονείς χρειάζεται να δίνουν προσοχή ακόμα και στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. 

«Για παράδειγμα τα μεγαλύτερα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ενώ οι νεαροί έφηβοι μπορούν να καταναλώσουν πριν από το μπάνιο είτε ουσίες, είτε αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να τους βάλει σε κίνδυνο πνιγμού. Το αλκοόλ, που έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν οι νεαροί έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, μπορεί να επιδράσει στη συνείδησή τους. Αν στη συνέχεια πάνε να κολυμπήσουν, μπορεί εκεί να πνιγούν. 

Καμιά φορά κάνουν βραδινά πάρτι, πηγαίνουν και σε πισίνες, κολυμπούν και εκεί μπορεί κάποιο παιδί να πνιγεί», είπε.

Παιδιά παίζουν στο νερό πισίνας

Οι γονείς θα πρέπει πάντα να επιτηρούν το παιδί τους στο νερό και ιδίως στις αρχές όταν αυτό έχει μόλις μάθει να κολυμπάει.  - φωτ. αρχείου unspalsh

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορούν τα παιδιά να μπουν στο νερό

Εκτός από τον παράγοντα της ηλικίας, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και την ώρα που χρειάζεται να μεσολαβήσει από το τελευταίο γεύμα μέχρι και τη βουτιά του παιδιού στο νερό, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα της τροφής.

«Οι λιπαρές τροφές και οι τροφές που περιέχουν μέσα κρέας κάνουν πολύ περισσότερη ώρα για να χωνευτούν. Μπορεί να χρειαστούν και 4 έως 5 ώρες για να χωνέψει ένα άτομο την τροφή. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει καταναλώσει μία μικρή ποσότητα και εύπεπτη, πχ. να έχει πιει λίγο γάλα, εκεί 1- 2 ώρες φτάνουν για να το χωνέψει

Σε έναν ενήλικα, που το στομάχι του χωράει και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από ένα παιδί ή αν αυτός έχει καταναλώσει και αλκοόλ πέρα από το φαγητό, ο χρόνος αλλάζει. Για ασφάλεια, θα λέγαμε ότι μπορεί να μπει κάποιος στο νερό και να κολυμπήσει, χωρίς να κινδυνεύσει να πάθει κάποια εισρόφηση και στο τέλος να έχει πνιγμό, μετά από 2 έως 5 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού και το είδος τροφής.

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας μέσος όρος  3- 4 ωρών, είναι επαρκής χρόνος για να μπούμε με ασφάλεια στο νερό, έχοντας φάει πριν ένα γεύμα».

Καβούρι: Συγκλονίζει ο ναυαγοσώστης που ανέσυρε νεκρό τον 6χρονο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βουτάμε στο νερό φαγωμένοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πριν βουτήξουμε στο νερό να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άδειο στομάχι.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μια ανάγωγη μεγάλης ποσότητας φαγητού και να γίνει μία εισρόφηση. Τότε μπορεί να χάσουμε τις αισθήσεις μας, να πέσουμε στο νερό με το πρόσωπο, να αρχίσουμε να εισπνέουμε νερό και από κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα ακολουθούν τον δρόμο τους... Δεν μπορούμε να μπαίνουμε με γεμάτο στομάχι στο νερό», εξήγησε ο κ. Νταλούκας. 

Ποιες ώρες να πηγαίνουν βρέφη και παιδιά στην παραλία - Επικίνδυνος ο ήλιος

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που η 10χρονη όταν έγινε προσπάθεια να την επαναφέρουν, έβγαζε τροφή από το στόμα, ήταν γιατί είχε κάνει εισρόφηση.

Τι να πω για τους γονείς αυτούς. Εύχομαι τα θερμότερα συλλυπητήριά μου για το αγγελούδι τους που έφυγε…

Τι άλλο πρέπει να προσέξουν οι γονείς πριν από τη βουτιά με τα παιδιά τους

Εκτός από τις παραπάνω οδηγίες, ο κ. Νταλούκας έδωσε περισσότερες συμβουλές στους γονείς, για ασφαλείς βουτιές με τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

  • Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση από τον γονιό. Δεν μπορεί ένα παιδάκι που φοράει σωσίβιο να παίζει στην άκρη της παραλίας μέσα στο νερό, έστω και μέχρι τους αστραγάλους και η μητέρα και ο πατέρας να κάθονται να συζητούν και να μην επιτηρούν το παιδί. Δεν μπορεί να μην έχουν τα μάτια τους πάνω του, γιατί το μωρό όταν πέσει στη θάλασσα και δεν υπάρχει κάποιος άλλος γύρω να το βλέπει και πέσει με το πρόσωπο στο νερό, τότε θα καταπιεί νερό, θα εισπνεύσει νερό και δεν θα ακουστεί το παραμικρό. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση στις μικρές ηλικίες. Πoτέ τα μωρά μόνα τους, έστω και σε έναν ή δύο πόντους νερού.
  • 11:00 με 15:00 είναι ακατάλληλη ώρα για μπάνιο. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν εκείνη την ώρα να πηγαίνουν τα παιδιά τους στη θάλασσα, με δεδομένο ότι υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος και ο κινδύνος για καρκίνο του δέρματος
  • Καμιά φορά επιδρά και ήλιος, που μπορεί να ζαβλακώσει ένα παιδί ή να πάθει και μερική ηλίαση

Ηλίαση και Θερμοπληξία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

 «Οι πισίνες θα πρέπει να φυλάσσονται και να είναι κλειστές»

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, οι γονείς θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται πισίνες με τα παιδιά τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεσμοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας

«Οι πισίνες θα πρέπει να είναι περιφραγμένες με πλεξιγκλάς ή με κάγκελα και πόρτα. Θα πρέπει να μην είναι προσβάσιμες στα παιδιά όταν δε λειτουργούν, αργά το απόγευμα ή το βράδυ. 

Μπορεί οι γονείς να είναι κάπου στο δωμάτιο παραδίπλα και το παιδί να κατέβει και να πέσει στην πισίνα μέσα. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τη χώρα μας, γιατί σε χώρες όπως η Αμερική, υπάρχει νομοθεσία που δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα παιδιά. Δηλαδή υπάρχουν εγκαταστάσεις γύρω-γύρω που αποτρέπουν την πρόσβαση των παιδιών και υπάρχει πορτάκι, το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει το παιδί. Έχουμε δει ακόμα και τον χειμώνα παιδιά να πέφτουν σε άδειες πισίνες και να σκοτώνονται.

αγόρι στον βυθό πισίνας

Οι γονείς θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται πισίνες με τα παιδιά τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεσμοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας - φωτ. αρχείου unspalsh

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι όλα τα βάθη το ίδιο. Υπάρχουν οι παιδικές πισίνες και οι πισίνες των ενηλίκων. Δεν μπορεί ένα παιδάκι ηλικίας 4 ετων, όσο καλά κι αν ξέρει κολύμπι, να πηγαίνει και να κάνει βουτιές από έναν βατήρα, όταν το νερό έχει βάθος 3 μέτρα. Υπάρχει φόβος να πνιγεί, ιδίως όταν δεν είναι κάποιος ενήλικας δίπλα του, ο οποίος ακόμα και αν βρίσκεται εκεί, μπορεί να μην προλάβει να κάνει κάτι», είπε στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top