Οι κίνδυνοι όταν αφήνουμε το παιδί μόνο στο αυτοκίνητο - Τι λέει παιδίατρος

Νταλούκας: Το παιδί στην Άρτα, κατά πάσα πιθανότητα, πέθανε από θερμοπληξία

Όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη την τραγωδία που σημειώθηκε εχθές στην Άρτα, όταν ένα 5,5 μηνών βρέφος βρέθηκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο, όπου το είχε ξεχάσει για ώρες ο πατέρας του.

«Το παιδάκι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, και το λέω με επιφύλαξη μέχρι να βγει η ιατροδικαστική απόφαση, πέθανε από θερμοπληξία», είπε στο star.gr  ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

βρέφος κοριτσάκι στο καρότσι

Για τον θάνατο του μωρού διετάχθη νεκροψία -νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων -Φωτ. αρχείου unsplash

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάλειψη ενός παιδιού σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, η οποία μπορεί, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Άρτας, να αποβεί θανατηφόρα.

«Αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα των παιδιών, αφού μπορεί ακόμα και να πεθάνει το παιδί, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνήθως τα παιδιά αυτά πεθαίνουν από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί οι λαμαρίνες του αυτοκινήτου ζεσταίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Σε μία μέρα με 22- 23 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πάρα πολύ, όπως πιστεύω ότι έγινε στην προκειμένη περίπτωση. 

Σε μια θερμή ημέρα με καύσωνα και 40 βαθμούς έξω, η θερμοκρασία στο όχημα μπορεί να ξεπεράσει τους 60 - 70 βαθμούς. Το ξέρουμε και οι ίδιοι, όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι μετά την παραλία, πως το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα. Πολλές φορές δεν μπαίνουμε ή θα βάλουμε μπροστά τον κλιματισμό, προκειμένου να δροσίσει για να μπορέσουμε να μπούμε. Όλα αυτά εμείς οι μεγάλοι...σκεφτείτε πόσο μάλιστα ένα μικρό παιδί».

Άρτα: «Να μη ζήσει κανείς αυτό που ζούμε εμείς» -Τα πρώτα λόγια του πατέρα

«Όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος»

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ευάλωτα είναι στις θερμοπληξίες.

«Τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας, όπως και στην πτώση της θερμοκρασίας, καθώς ο θερμορυθμιστικός τους μηχανισμός δε λειτουργεί τόσο καλά, όσο των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Δεν μπορούν να ρυθμίσουν δηλαδή τη θερμοκρασία του σώματός τους και ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο σώμα τους πολύ πιο γρήγορα, από ότι τα μεγαλύτερα. Το σώμα των παιδιών θερμαίνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από το σώμα των ενηλίκων».

αγοράκι βρέφος στο καρότσι

Τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας, όπως και στην πτώση της θερμοκρασίας  -Φωτ. αρχείου unsplash

Ο ίδιος περιέγραψε τα συμπτώματα από την έκθεση ενός παιδιού σε ζεστό αυτοκίνητο

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση, αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να έχουμε σοκ και το παιδί να χρειαστεί βοήθεια σε νοσοκομείο

Τα παιδιά αφυδατώνονται εύκολα, χάνουν εύκολα υγρά... Όλοι αυτοί οι παράγοντες τα καθιστούν ιδιαίτερα επιρρεπή και επικίνδυνα στο να πάθουν θερμοπληξία και να πεθάνουν. Η θερμοπληξία είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά, δεν το καταλαβαίνει κανείς. Ξαφνικά αρχίζεις να ζαλίζεσαι, κόβονται τα πόδια σου και λιποθυμάς».

Άρτα: Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο πατέρας του 5,5 μηνών βρέφους

Στο ενδεχόμενο να αποβεί μοιραία για κάποιον η παρατεταμένη έκθεσή του σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, εκτός από την ηλικία, παίζει ρόλο και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, το ποσοστό ενυδάτωσης, το μέγεθος, καθώς και η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί μέσα στο όχημα.

Άλλο να έχει 30-35 βαθμούς μέσα κι άλλο να έχει φτάσει η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο τους 55-60 βαθμούς. Ο χρόνος εκεί είναι ασύλληπτα μικρότερος.

Γιατί μένουν ξεχασμένα τα παιδιά στα αυτοκίνητα

Ο κ. Νταλούκας μίλησε για τραγωδία, αναφερόμενος στο συμβάν με το 5,5 μηνών βρέφος στην Άρτα. 

«Σε καμία περίπτωση δεν εύχεται κανένας από εμάς να είναι στη θέση των γονιών αυτών. Πρόκειται για τραγωδία. Αυτά τα περιστατικά μπορούν να συμβούν στον καθένα, ανεξάρτητα μόρφωσης, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, καλλιέργειας ή την εμπειρία του ως γονέας.

Προφανώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να θέλω να καταδικάσω κανέναν, να υπήρξε κάποιο πρόβλημα τόσο έντονο, που παρέσυρε και έκανε τον γονιό να ξεχάσει ότι έχει πάρει το παιδί μαζί του, ιδίως αν το είχε στην πίσω θέση, με το καρεκλάκι γυρισμένο και δεν το έβλεπε».

Τι είναι το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» - Η επιστημονική εξήγηση

Όπως εξήγησε, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο να μένουν ξεχασμένα τα παιδιά στα αυτοκίνητα.

«Συνήθως τα παιδιά ξεχνιούνται στα αυτοκίνητα διότι μπορεί να απασχολεί τους γονείς κάποιο σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας, προσωπικό ή της δουλειάς τους ή να έχουν τσακωθεί μεταξύ τους. Μπορεί κάποιος να πάρει ένα τηλέφωνο και να θέσει ένα πρόβλημα εκείνη τη στιγμή στον γονιό που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του παιδιού και το μυαλό του να φύγει από το παιδί και να ξεχάσει ότι το έχει πίσω, ιδίως αν αυτό είναι μικρό και είναι σε καρεκλάκι γυρισμένο ανάποδα και δεν το βλέπει.

Άρτα: Πήγε να πέσει από το μπαλκόνι η μητέρα του βρέφους

Μπορεί ακόμη να νομίζει ο ένας από τους δύο, όταν είναι και οι δύο στο αυτοκίνητο, ότι το πήρε ο άλλος το παιδί και έτσι αυτό να ξεχαστεί και να το ανακαλύψουν μετά από ώρα, ιδίως αν έχουν και άλλα παιδιά.

Το σημαντικότερο είναι να έχει ο γονιός το μυαλό του στο παιδί και πολύ λιγότερο να τον απασχολούν θέματα εργασίας, σχέσεων ή οτιδήποτε άλλο».

βρεφος

-Φωτ. αρχείου unsplash

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή των παιδιών στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάθε χρόνο στην Αμερική περίπου 39 παιδιά πεθαίνουν από εγκατάλειψη μέσα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία.

«Στην Ελλάδα, όσο δε με ξεγελάει η μνήμη μου, θυμάμαι μία ή δύο περιπτώσεις μεγαλύτερων παιδιών, που πέθαναν στο αυτοκίνητο επειδή ξεχάστηκαν από τους γονείς τους», σημείωσε ο κ Νταλούκας.

ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Όπως πρόσθεσε, στην Αμερική πραγματοποιούνται εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή των παιδιών σε ζεστά αυτοκίνητα.

«Οι εκστρατείες αυτές ενθαρρύνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ως υπενθύμιση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που προτείνονται, δηλ. να αφήσεις το κινητό σου, το πορτοφόλι σου ή κάποιο άλλο προσωπικό αντικείμενο στο πίσω κάθισμα, ώστε να θυμηθείς να το πάρεις και να δεις έτσι ότι έχεις και το παιδί μαζί σου.

Επίσης κάποια αυτοκίνητα έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία με αισθητήρες, που όταν κλείσει η μηχανή και ο οδηγός βγει από το αυτοκίνητο, οι αισθητήρες ανιχνεύουν ότι υπάρχει παιδί στο αμάξι και χτυπάει συναγερμός. Δεν ξέρω αν έχουμε τέτοια αυτοκίνητα στην Ελλάδα...», είπε.

Άρτα: Απειλούν να λιντσάρουν τον πατέρα που ξέχασε το μωρό στο αυτοκίνητο

«Ποτέ δεν ξεχνάμε παιδιά στο αυτοκίνητο! Ποτέ!»

Όπως τόνισε ο κ. Νταλούκας, πριν βγούμε από το αυτοκίνητο, εφόσον έχουμε παιδιά, οφείλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα έχουμε πάρει μαζί μας, όποια ηλικία και αν έχουν. 

«Ποτέ δεν ξεχνάμε παιδιά στο αυτοκίνητο! Ποτέ! Ειδικότερα, όταν έχουμε μωρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 2 ετών ή ακόμα χειρότερα κάτω του ενός έτους,  δεν τα αφήνουμε ούτε για να πάμε μέχρι το περίπτερο απέναντι να αγοράσουμε τσίχλες, γιατί στο ένα αυτό λεπτό, δεν ξέρει ποτέ κανένας τι μπορεί να συμβεί. Παίρνουμε μαζί μας πάντοτε τα παιδιά, ακόμη και αν αυτό μας δημιουργεί μία δυσκολία στη μετακίνηση», είπε.

Άρτα: Πήγε να πέσει από το μπαλκόνι η μητέρα του βρέφους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top