Φοιτητικά σπίτια: Οι τιμές των ενοικίων σε 20 πόλεις της Ελλάδας

«Πιο φθηνά τα φοιτητικά σπίτια μετά τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν»

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» αποτελεί για ακόμα μία χρονιά, για το σύνολο των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.

«Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας. Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα για το μίσθωμα μία φοιτητικής κατοικίας, αφορά κυρίως κατοικίες έως 25τμ, ανακαινισμένες ή έως 30-35τμ μη ανακαινισμένες

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%- 70% του μέσου μηνιαίου μισθού, σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα», είπε στο star.gr o Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Άνω των 400€/μήνα το 70% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα (φωτ. unsplash)

Άνω των 400€/μήνα το 70% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα (φωτ. unsplash)

Όπως πρόσθεσε, η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη από το σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές». 

Φοιτητικά σπίτια: Οι γονείς θα βάλουν φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη

Πού κυμαίνονται τα φοιτητικά ενοίκια στην Πάτρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφεται αυξητική τάση στο κόστος μίσθωσης.

«Η αύξηση των ενοικίων στην Πάτρα αγγίζει το 49,2% για το χρονικό διάστημα 2017- 2022, ενώ ειδικά φέτος καταγράφεται μία επιπλέον αύξηση που αγγίζει το 12% σε σχέση με πέρυσι», είπε ο κ. Μπάκας. 

Σχεδον μηδενική είναι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα (φωτ. eurokinissi)

Σχεδον μηδενική είναι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα (φωτ. eurokinissi)

Αναλυτικότερα πρόσθεσε ότι:

Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 180€/μήνα έως 250€/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. 

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας. (φωτ. unsplash)

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου.

«Το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 50τμ-60τμ, κυμαίνεται από 260€/μήνα έως 330€/μήνα, ενώ στις ίδιες περιοχές κατοικία έως 25τμ μπορεί να μισθωθεί από 200€/μήνα».

Οι περιοχές με τα πιο φτηνά φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα

Οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια. 

«Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ μπορεί να αγγίξει τα 400€/μήνα, κατοικία από 30τμ έως 45τμ, τα 600€/μήνα και τα 650€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία 50τμ-60τμ. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα, πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην Πάτρα 421 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κόστος για τα φοιτητικά σπίτια στην Κομοτηνή 

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στην Κομοτηνή το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ, κυμαίνεται από 230€/μήνα έως και 270€/μήνα, ενώ για κατοικία από 30τμ έως 45τμ, αγγίζει τα 350€/μήνα, αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσυσκευών. 

«Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 450€/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών». 

 

Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια στον Βόλο 

Στον Βόλο 880 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμερίσματα. 

Στον Βόλο κατοικία 30τμ-40τμ μισθώνεται από 260€ έως 450€/μήνα

Ιωάννινα η φοιτητούπολη της Ηπείρου

Στα Ιωάννινα 428 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ τους χειμερινούς μήνες, η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται, αγγίζοντας ακόμη και τα 700- 800 ακίνητα, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες.

 

«Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 250€ έως 330€, ενώ για κατοικία 30τμ- 45τμ από 250€ έως 500€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο των οικοσυσκευών». 

Τα φοιτητικά ενοίκια στην Καλαμάτα 

Στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 786 ακίνητα, ενώ ο αριθμός των εγγραφών αυξάνεται εντός των καλοκαιρινών μηνών, λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που δυσκολεύει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία μέσα στο καλοκαίρι

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 550€. Η διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας έως 25τμ, είναι μηδενική. 

Τα φοιτητικά ενοίκια σε Χανιά, Ρόδο, Κέρκυρα 

Στα Χανιά, την Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο- Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που δυσκολεύει την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

«Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χανιών περίπου 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ τα 750€/μήνα

Στην πόλη της Ρόδου, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ- 45τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών, αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ τα 580€/μήνα

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Στην Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ- 45τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ- 60τμ τα 800€/μήνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top