ΕΥΠ: Πώς αποκάλυψε τη Ρωσίδα κατάσκοπο και τον σύντροφό της

Τα λάθη που «πρόδωσαν» τη διπλή τους ταυτότητα

To video του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κατάσκοπο που εντόπισε η ΕΥΠ   

Σενάριο από κινηματογραφική κατασκοπευτική ταινία θυμίζουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την «κατάσκοπο με το βελονάκι», «Μαρία Τσ.», η οποία σύμφωνα με την ΕΥΠ ήταν πράκτορας της Ρωσίας στην Αθήνα. 

Πώς όμως άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδήγησε στην αποκάλυψη της ταυτότητάς της; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου ήταν επίσης κατάσκοπος στη Βραζιλία. Εκεί είχε μια Βραζιλιάνα σύντροφο, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο δήλωσε στις αρχές την εξαφάνισή του, αφού απουσίαζε πολλές μέρες. 

Μέλος ρωσικού δικτύου η κατάσκοπος Irina A.S. που εντόπισε η ΕΥΠ 

Ο ίδιος της είχε πει ότι θα πήγαινε στη Μαλαισία, ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ. Δημοσιοποίησε λοιπόν φωτογραφίες του και σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα η… υπηρεσία να ανακαλέσει τον «Ντάνιελ Κάμπος» και να δώσει εντολή για επιστροφή στη Μόσχα. 

Η Ιρίνα Α. Σ. αποκαλύφθηκε ότι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος που δρούσε στη χώρα μας υπέρ της Ρωσίας

Η Ιρίνα Α. Σ. αποκαλύφθηκε ότι ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος που δρούσε στη χώρα μας υπέρ της Ρωσίας

Την ίδια εντολή φαίνεται ότι πήρε και η σύζυγός του, «Μαρία Τσ.», κατάσκοπος στη χώρα μας, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Η Ρωσίδα κατάσκοπος διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι και μέσα σε μια νύχτα του έβαλε λουκέτο, ενώ εξαφανίστηκε και από το διαμέρισμά της στην ίδια περιοχή. 

Κατασκοπεία στην Ελλάδα με στοιχεία θρίλερ αποκάλυψε η ΕΥΠ!  

Η 35χρονη «Μαρία Τσ.», Ιρίνα Α. Σ., όπως είναι το πραγματικό της όνομα, φερεται να έχει αφήσει στο σπίτι και στο κατάστημά της όλα τα προσωπικά της αντικείμενα, έγγραφα, υπολογιστή και ψηφιακά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν την ΕΥΠ να διαπιστώσει τι δραστηριότητες είχε στη χώρα μας. 

ΕΥΠ: Με όνομα βρέφους που πέθανε το 1991 η Ρωσίδα κατάσκοπος

Η Ιρίνα Α. Σ. εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών και εμφάνισε στις αρχές ληξιαρχική πράξη γέννησης στο Λιξιαρχείο Αλιβερίου με τα στοιχία βρέφους, το οποίο είχε πεθάνει στη γέννα τον Δεκέμβριο του 1991.

Η Ρωσία κατάσκοπος εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2018 ως κόρη Ελλήνων ομογενών με στοιχεία βρέφους που είχε πεθάνει το 1991

Η Ρωσία κατάσκοπος εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2018 ως κόρη Ελλήνων ομογενών με στοιχεία βρέφους που είχε πεθάνει το 1991

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2023, η ΕΥΠ έλαβε πληροφορίες από αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσ.» στην Ελλάδα. 

Μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη για κατασκοπεία

Μετά από έρευνα στο Ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρισης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Αποκαλύφθηκε ότι είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Η ΕΥΠ έστειλε τη φωτογραφία της 35χρονης σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και την ταυτοποίησαν, ενώ διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε κι ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

ΕΥΠ: Η εξαφάνιση της Ιρίνα και η αποκάλυψη της δράσης της

Η Ιρίνα έφυγε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά την επιστροφή της στη Ρωσία επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της, στον οποία πλήρωσε τα ενοίκια και την υπάλληλό της, ανακοινώνοντάς τους ότι δε θα επιστρέψει στην Ελλάδα για λόγους υγείας. 

Η Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν ως φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδικη πλεκτικής στο Παγκράτι

Η Ρωσίδα κατάσκοπος εργαζόταν ως φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδικη πλεκτικής στο Παγκράτι

Ωστόσο άφησε στο διαμέρισμά της προσωπικά της αντικείμενα, κι ένα laptop, το οποίο γίνεται φύλλο και φτερό για να διαπιστωθεί τις επικοινωνίες είχε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. 

Η υπάλληλος της Ιρίνα και ο σύντροφός της εδώ δήλωσαν στα στελέχη της ΕΥΠ ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα και έμειναν έκπληκτοι από την αποκάλυψη της δράσης της.

«ILLEGALS»:  Η ομάδα κατασκόπων στην οποία ανήκει η «Μαρία Τσ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιρίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζεται «Illegals». Εκπαιδεύονται και στρατολογούνται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε διάφορες χώρες για να αναλάβουν ειδικό ρόλο. 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ σημείωνε: «Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τσ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”».

Εκτιμάται ότι ανακλήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ρωσία, μετά από την ανάκληση και του συζύγου της από τη Βραζιλία

Εκτιμάται ότι ανακλήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ρωσία, μετά από την ανάκληση και του συζύγου της από τη Βραζιλία

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με την προσωνυμία “Illegals“. Οι “Illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».

Από τη στιγμή της τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «Illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τσ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «Illegals».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τσ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Η δράση της «Μαρίας Τσ.» δε θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. «Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά στο σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top