Μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη για κατασκοπεία

Γιατί τους απελάσουν Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Πράγα

πρεσβεία Ρωσίας στην Ουκρανία

Στην απέλαση Ρώσων διπλωματών προχωράνε η μια μετά την άλλη σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κατηγορούνται σε πολλές περιπτώσεις για κατασκοπεία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να απελάσει 21 άτομα που είναι διαπιστευμένα ως Ρώσοι διπλωμάτες στη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες ή στο Γενικό Προξενείο στην Αμβέρσα, για τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και επιρροής που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε η Σοφί Βιλμές, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Οι 21 Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος του Βελγίου εντός 15 ημερών, δήλωσε η επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας. Η ίδια, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεννόηση με την Ολλανδία, η οποία έλαβε παρόμοια απόφαση σχετικά με 17 άτομα που είναι διαπιστευμένα στη ρωσική πρεσβεία στη Χάγη.  

«Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με κυρώσεις, σχετίζεται μόνο με την εθνική μας ασφάλεια. Οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί με τη Ρωσία, η ρωσική πρεσβεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο», δήλωσε η Σοφί Βιλμές, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, Belga. 

Η Ολλανδία απελαύνει 17 Ρώσους, πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

Η Ολλανδία απέλασε 17 Ρώσους, πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες, βασιζόμενη σε πληροφορίες από τις δικές της υπηρεσίες ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

«Ο λόγος για αυτήν την απόφαση είναι οι πληροφορίες από τις AIVD και MIVD, βάσει των οποίων τα εν λόγω άτομα, τα οποία ήταν διαπιστευμένα ως διπλωμάτες στη ρωσική αποστολή στην Ολλανδία, ήταν μυστικά ενεργά ως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών», επισημαίνει το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα δήλωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την εφαρμογή αντίμετρων από τη Μόσχα.

«Η εμπειρία δείχνει ότι η Ρωσία δεν αφήνει τέτοιους είδους μέτρα χωρίς απάντηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για αυτό, όμως το υπουργείο Εξωτερικών είναι προετοιμασμένο για διάφορα σενάρια που ενδεχομένως θα συμβούν στο εγγύς μέλλον», τόνισε, σε μια ανακοίνωση.

Η Ιρλανδία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες        

Και η Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, καθώς «οι δραστηριότητές τους δε συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα της διπλωματικής συμπεριφοράς». 

Ο Ρώσος πρέσβης στο Δουβλίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί η απόφαση που αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους να φύγουν από τη χώρα», διευκρίνισε η ιρλανδική διπλωματία σε ένα δελτίο τύπου.

Το Δουβλίνο επισημαίνει ότι θέλει «να κρατήσει ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους», κρίνοντας πως αυτό είναι «σημαντικό στο πλαίσιο της μεταφοράς των σθεναρών απόψεών μας σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο θεωρούμε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη προχωρά η Πράγα

Η Τσεχία απέλασε σήμερα ένα μέλος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας στην Πράγα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top