ΕΜΑΚ: «Mας συγκλόνισαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών που σταματούσαν...»

Οι περιγραφές των διασωστών που επιχείρησαν στην Τουρκία μετά τον σεισμό

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου της ομάδας διάσωσης που επιχείρησε στην Τουρκία- Action24

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ που επιχείρησε στην Τουρκία. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να διασώσουν εγκλωβισμένους Τούρκους πολίτες κάτω από τα συντρίμμια περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν. 

«Efharisto poli file»: To πρωτοσέλιδο της «Hurriyet» για την Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο επιπυραγός Γιαννόπουλος, η ελληνική αποστολή αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις. Αναπτύχθηκε γραφείο συλλογής πληροφοριών, καλώντας τους τοπικούς πληθυσμούς να τους δώσουν σημαντικές πληροφορίες για ανθρώπους που ήταν σε κίνδυνο ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. 

«Είμαι εδώ για εσένα»: Η εικόνα που έχει συγκινήσει Έλληνες και Τούρκους

«Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα της Ελβετίας και η πρώτη πηγή παροχής πληροφορίων στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου της ομάδας διάσωσης που επιχείρησε στην Τουρκία- Εurokinissi

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου της ομάδας διάσωσης που επιχείρησε στην Τουρκία- Εurokinissi

Μία από τις στιγμές που τους συγκλόνισε ήταν όταν άκουγαν «τις φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε».

Ένας από τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ περιέγραψε τη διάσωση της 20χρονης Αϊρίν, ως την πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο. Πρόκειται για την κοπέλα που ζητούσε να της κόψουν το πόδι προκειμένου να την απεγκλωβίσουν. Η διάσωσή της χρειάστηκε αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. «Μας άφησε δύο φορές μέχρι να την απεγκλωβίσουμε. Εγώ δεν το είδα γιατί με χώριζε ένα δοκάρι, αλλά ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Νίκας που ήταν μαζί της και της κρατούσε το χέρι άρχισε να φωνάζει το όνομά της. Εκεί τα χρειαστήκαμε γιατί ο κόπος που είχαμε δώσει ήταν αμέριστος», είπε πυροσβέστης της ΕΜΑΚ.

Σεισμός: «Ευχαριστώ» στα ελληνικά είπε η Αϊρίν στους διασώστες της ΕΜΑΚ

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ συγκινημένος περιέγραψε τη στιγμή που ένα παιδάκι που είχε σώσει, πήγε και του προσέφερε ένα κουτί μπισκότα

O γιατρός του ΕΚΑΒ συγκινήθηκε περιγράφοντας την αντίδραση ενός μικρού παιδιού- Εurokinissi

O γιατρός του ΕΚΑΒ συγκινήθηκε περιγράφοντας την αντίδραση ενός μικρού παιδιού- Εurokinissi

«Στις 8 του μήνα, είχαμε εντοπίσει ζωντανό ένα 8χρονο αγοράκι, παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού, του δίναμε νερό και μας υπενθύμιζε ότι ήταν στο 10%, ότι δεν αντέχει άλλο», είπε ένας από τους ήρωες διασώστες.

Σεισμός Τουρκία: Η στιγμή που η ΕΜΑΚ βγάζει 7χρονη μέσα από τα ερείπια

Η ομάδα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να ανταποκρίνεται στις minimum απαιτήσεις. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η περίοδος αυτονομίας 7 ημέρων. «Μετά από αυτές τις ημέρες,  η αποστολή έρευνας και  διάσωσης της ομάδας ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό αποχωρήσαμε» είπαν. 

ΕΜΑΚ: «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

«Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε απλά επαγγελματίες εκπαιδευμένοι να επιχειρούμε με γνώμονα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής» κατέληξαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top