ΕΜΑΚ: «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

Επέστρεψαν οι διασώστες από την Τουρκία – «Μας έλεγαν αδέλφια τους»

Ρίγη συγκίνησης στην επιστροφή της ΕΜΑΚ από την Τουρκία / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Επέστρεψε χθες, λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ, η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, η οποία είχε πάει από τις πρώτες στην Τουρκία για να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. 

Νωρίτερα είχε επιστρέψει και το αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα της ομάδας. 

Θερμή ήταν η υποδοχή των μελών της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία - Eurokinissi

Θερμή ήταν η υποδοχή των μελών της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία - Eurokinissi

«Η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είμαστε όλοι υγιείς. Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Ήταν πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν 24 ώρες το 24ωρο στο πεδίο. Πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά», δήλωσε  ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ εν μέσω χειροκροτημάτων.

Σεισμός: Θαύματα μέσα στα ερείπια – Σώθηκε 40χρονη μετά από επτά μέρες

«Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας», δήλωσε και στέλεχος του κλιμακίου του ΕΚΑΒ που μετέβη στην Τουρκία.

Το Star στο σπίτι των σκυλιών της ΕΜΑΚ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφτασε στη Θεσσαλονίκη και το κλιμάκιο της 2ης ΕΜΑΚ, το οποίο επιχείρησε στην Τουρκία. 

«Κάναμε ό,τι ακριβώς θα κάναμε και στη πατρίδα μας», δήλωσαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ - Eurokinissi

«Κάναμε ό,τι ακριβώς θα κάναμε και στη πατρίδα μας», δήλωσαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ - Eurokinissi

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους», δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπύραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης και συνέχισε: 

Σεισμός: «Ευτυχώς που υπάρχετε», είπε Τούρκος αξιωματικός στην ΕΜΑΚ

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμούς ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Σεισμός: Σταμάτησαν οι έρευνες για την 24χρονη αθλήτρια

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Ο αντιπύραρχος στάθηκε και στην αντίδραση των Τούρκων που τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα. 

Οι Τούρκοι πολίτες αποκαλούσαν τους διασώστες της ΕΜΑΚ «αδέλφια μας» και τους ευχαριστούσαν για τη βοήθειά τους - Eurokinissi

Οι Τούρκοι πολίτες αποκαλούσαν τους διασώστες της ΕΜΑΚ «αδέλφια μας» και τους ευχαριστούσαν για τη βοήθειά τους - Eurokinissi

«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: “είστε αδέλφια”. Πολύ συγκινητικό», είπε.

«Είμαι εδώ για εσένα»: Η εικόνα που έχει συγκινήσει Έλληνες και Τούρκους

Σεισμός: «Τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000», λέει ο κ. Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας από την πλευρά του τόνισε ότι τα μέλη της ομάδας «μάς δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε». 

Όπως εξήγησε, ο σεισμός και το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο, καθώς το ρήγμα απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από ρήγμα της Ανατολίας.

Με βάση μια ταχεία αυτοψία οι κατασκευές που κατέρρευσαν υπολογίζονται σε 200.000, ενώ εκτίμησε ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 50.000. 

Σεισμός: «Ευχαριστώ» στα ελληνικά είπε η Αϊρίν στους διασώστες της ΕΜΑΚ

Ο πληθυσμός που επλήγη υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ανθρώπους, κάτι που θα αποτελέσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα και πρόκληση για την Τουρκία.

Στυλιανίδης: «Ακούγαμε από όλους τα καλύτερα λόγια για τους άνδρες της ΕΜΑΚ

«Είναι μία συγκινητική στιγμή, για όλους μας. Είμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τους ήρωές μας. Έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτή τη "Δαμόκλειο σπάθη". Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και την αυτοθυσία τους», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε: 

«Ακούγαμε από όλους τα καλύτερα λόγια. Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς. Με την πράξη τους όρισαν τι σημαίνει αλληλεγγύη».

Συγκίνηση: Μωρό που σώθηκε πιπιλάει το δάχτυλο του Έλληνα διασώστη

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με την ελληνική αποστολή στο Μαξίμου για να εκφράσει το μεγάλο «ευχαριστώ» της Πολιτείας και του λαού προς τους ήρωές μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι οι άνθρωποι της ομάδας της ΕΜΑΚ «μας έχουν κάνει περήφανους και μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν».

Σεισμός: Ο πατέρας του έσωσε τον Ανδρέα κι εκείνος επιχειρεί στην Τουρκία

«Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μας έκαναν υπερήφανους παντού», είπε ο υπουργός.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Τουρκία: Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή 6χρονη - Η επιμονή Έλληνα διασώστη

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα πέντε χωρίς τις αισθήσεις τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top