Σεισμός: «Ευχαριστώ» στα ελληνικά είπε η Αϊρίν στους διασώστες της ΕΜΑΚ

Οι Έλληνες εντόπισαν ένα παιδί κάτω από τη σορό της νεκρής μητέρας του

Συγκλονιστικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα ερείπια των πόλεων της Τουρκίας, που σχεδόν ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Εκεί, οι διασώστες της ΕΜΑΚ, μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους και όσους έχουν έρθει από άλλες χώρες, δίνουν αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες για να βρουν τυχόν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί. 

Οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν επιζώντας στα συντρίμμια στην Τουρκία - AP

Οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν επιζώντας στα συντρίμμια στην Τουρκία - AP

Χθες, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανή μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι, μια 20χρονη γυναίκα, την Αϊρίν, τον εκτο άνθρωπο που διασώζουν όσο βρίσκονται στην Τουρκία. 

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 15.000 οι νεκροί – Ενισχύεται η ελληνική βοήθεια

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, στον ΑΝΤ1, η νεαρή γυναίκα ήταν τόσο φοβισμένη και απελπισμένη που ζήτησε από τους Έλληνες διασώστες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τη σώσουν, ακόμα και να της κόψουν το πόδι της, που είχε καταπλακωθεί από ένα σιδερένιο μαδέρι. 

 

 

«Μιλούσα με τον διασώστη την ώρα της επιχείρησης με βιντεοκλήση και του ζήτησα να μιλήσω στη γυναίκα. Βρισκόταν καταπλακωμένη, αλλά χαμογελούσε και κρατούσε σφιχτά το χέρι του Έλληνα διασώστη και μας είπε “ευχαριστώ” στα ελληνικά. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή», εξομολογήθηκε. 

Σεισμός Τουρκία: Κουρασμένοι αλλά αποφασισμένοι οι Έλληνες διασώστες

Μετά τον επιτυχή απεγκλωβισμό της, της δόθηκε λίγο νερό και λίγο φαγητό. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός η γυναίκα σώθηκε καθώς από πάνω της βρισκόταν ένα μικρό παιδάκι και η μητέρα του. Δυστυχώς, οι δυο τους δεν τα κατάφεραν και ανασύρθηκαν νεκροί. 

 

 

Συγκινητική είναι και η ευγνωμοσύνη που δείχνουν οι Τούρκοι προς τα μέλη της ελληνικής ΕΜΑΚ. 

Σεισμός Τουρκία: Καρέ καρέ η διάσωση της Αϊρίν από τους διασώστες της ΕΜΑΚ

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τίποτα, κι όμως δίνουν στους Έλληνες διασώστες σοκολάτες και καραμέλες, θέλοντας έτσι να τους ευχαριστήσουν για τη βοήθειά τους», είπε ο κ. Αρτοποιός. 

Σεισμός: Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν κι άλλο αγοράκι ζωντανό

Οι Έλληνες διασώστες εντόπισαν ζωντανό στα χαλάσματα κτιρίου στο Χατάι ένα ακόμα παιδί. Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό του ήταν τιτάνιες. Άκουσαν τη φωνή του και αμέσως άρχισαν τις προσπάθειες για να βρεθούν κοντά του στο σημείο, όπου είχε παγιδευτεί. 

Η καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία είναι αδιανόητη - AP

Η καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία είναι αδιανόητη - AP

Συρία: Σκάβουν με τα χέρια για βρουν επιζώντες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το παιδάκι βρισκόταν κάτω από το σώμα της μητέρας του, η οποία ήταν νεκρή. Πιθανότατα η γυναίκα έτρεξε να προστατεύσει το παιδί της, θυσιάζοντας την ίδια της τη ζωή, καθώς καταπλακώθηκε από την πλάκα του σπιτιού. 

«Οι γείτονες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ»: Οι Τούρκοι ευχαριστούν τους Έλληνες

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας είχαν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού. Τις προσπάθειες των διασωστών για τον απεγκλωβισμό του διέκοψε ένας ισχυρός μετασεισμός. Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε ξανά και είχε αίσιο τέλος για το παιδί.

Όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνει η απόγνωση των διασωθέντων από τον σεισμό στην Τουρκία - AP

Συγκίνηση: Μωρό που σώθηκε πιπιλάει το δάχτυλο του Έλληνα διασώστη

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη, ένα 11χρονο παιδί, την 20χρονη Αϊρίν κι ένα ακόμα παιδί. 

Σεισμός: Ο πατέρας του έσωσε τον Ανδρέα κι εκείνος επιχειρεί στην Τουρκία

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Δυστυχώς, οι Έλληνες διασώστες έχουν ανασύρει και πέντε άτομα νεκρά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top