Σε έξαρση οι ιώσεις: «Τα παιδιά μπορούν να νοσούν ταυτόχρονα με 4-5 ιούς»

«Κορύφωση» τον Φεβρουάριο - Συμβουλές του Σ. Μαζάνη στους γονείς

Σε έξαρση οι ιώσεις / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Το κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού «σαρώνει» μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μάλιστα, πολλά είναι εκείνα που εμφανίζουν ταυτόχρονα 4-5 ιούς, ενώ αύξηση παρουσιάζεται και στις νοσηλείες.

«Σαρώνουν» οι ιώσεις στα παιδιά - Γεμάτα τα Επείγοντα

Πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα στα παιδιά, δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου, «104,9 Μυστικά Υγείας» o παιδίατρος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Σπύρος Μαζάνης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σχεδόν ένα στα δέκα παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας. 

«Έχουν εμφανιστεί τέσσερις ιοί ταυτόχρονα » - Τι συστήνουν οι γιατροί

Μαζάνης: «Με 4-5 ιούς ταυτόχρονα νοσούν τα παιδιά»

«Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη τον τελευταίο μήνα, παρόλο που παρατηρείται αύξηση ήδη από τον Οκτώβριο. Καθώς προχωράμε στον χειμώνα, η νοσηρότητα θα αυξηθεί κι άλλο. Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζάνης και παρέθεσε τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε:

  • Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια
  • Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας
  • Η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές.

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη – Τι είπε ο Πλεύρης

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα, ο κ. Μαζάνης τόνισε ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

«Αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς λόγο - Οι γονείς να επικοινωνούν πρώτα με τον παιδίατρο»

Όσον αφορά τις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επεσήμανε ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι. 

«Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους»

Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

Ο RSV προσβάλλει πλέον μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορωνοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους», υπογράμμισε.

Ανήσυχοι οι γιατροί για το κενό ανοσίας, τη γρίπη και τον RSV

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά έως 16 ετών, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται παιδάκια κάτω του ενός έτους, γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο από τον RSV, ο οποίος τους προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το διάστημα λέει ο παιδίατρος είναι, εκτός από την τήρηση μέτρων προστασίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, το ανοσοποιητικό των παιδιών μπορεί να ενισχυθεί με τους εξής τρόπους:

  • την καλή διατροφή (φρούτα, χόρτα, καλό κρέας, όχι τηγανητά και γλυκά)
  • τον καλό ύπνο, τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο
  • την άσκηση

«Οι βιταμίνες που κάποιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους είναι σχεδόν άχρηστες, γιατί δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γονείς έχουν μία ψευδαίσθηση ότι προσφέρουν κάτι στο παιδί τους, αλλά αυτό δεν είναι αληθές», διευκρίνησε.

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς στην καταπολέμηση των ιών είναι η παχυσαρκία.

«Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι ιοί οι οποίοι είναι λιποτρόφοι, δηλαδή όσο περισσότερο λίπος έχει ένα παιδί τόσο περισσότερο οι ιοί αυτοί πάνε στο λίπος και πολλαπλασιάζονται, οπότε αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο». 

Όσον αφορά τις μάσκες, ο κ Μαζάνης λέει ότι «εμείς συστήνουμε να φοράνε μάσκες προαιρετικά, τα παιδιά που έχουν κάποια ευπάθεια, ή αυτά που διαμένουν με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή με βρέφη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top