«Έχουν εμφανιστεί τέσσερις ιοί ταυτόχρονα » - Τι συστήνουν οι γιατροί

«Λύση δεν είναι να κλείσουν τα σχολεία», λέει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης

Η ανησυχία των γονέων εντείνεται για την έξαρση των περιστατικών νόσησης με γρίπη και ιώσεις, μετά το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, έπειτα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Μεγάλη πίεση στα φαρμακεία ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Γιώργο Ευγενίδη, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν είναι λύση να μην ανοίξουν τα σχολεία, καθώς όπως είπε, τα παιδιά εκεί διανύουν μόνο το ¼ του 24ωρου τους.

Άνοιγμα σχολείων: Επιστροφή στα θρανία εν μέσω έξαρσης των ιώσεων

«Το σχολείο συμμετέχει στη νοσηρότητα σε ένα ποσοστό που υπολογίζεται 20% -25% βάσει του χρόνου που μένουν στα σχολεία τους» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες και ομάδες συνομηλίκων με τους οποίους έρχονται σε επαφή. 

Λύση δεν είναι να κλείσουν τα σχολεία, λύση είναι η πρόληψη

Ο παιδίατρος τόνισε ότι πρόληψη σημαίνει να προσέχουμε και να μην πηγαίνουμε σε μέρη που δεν είναι απαραίτητο, όπως πάρτι ή συγκεντρώσεις σε σπίτια, για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών. 

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Και περιστατικά οστρακιάς σε παιδιά

«Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί , οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λόγω της καραντίνας να μην είναι τόσο αναπτυγμένο, 4-5 ιοί ταυτόχρονα να πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και είναι πολύ σοβαρό», εξήγησε. 

Στη συνέχεια, έδωσε συμβουλές για την προφύλαξη από τις ιώσεις, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί η χρήση μάσκας αν δε γίνεται σωστή χρήση της. «Βλέπουμε παιδιά που έχουν χάρτινες μάσκες ή υφασμάτινες που τις φορούν πολλές μέρες, που είναι βρεγμένες ή που μπορεί να τους πέσουν κάτω και να τις ξαναφορούν», ανέφερε. 

Συμβουλές για προστασία από τις ιώσεις

  • Σωστή χρήση μάσκας 
  • Με τα πρώτα συμπτώματα το παιδί να μένει σπίτι και να μην πηγαίνει σχολείο
  • Επίσκεψη στον παιδίατρο
  • Χρήση μάσκας και στο σπίτι για τα παιδιά που έχουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους με υποκείμενο νόσημα
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top