Καιρός: Έρχονται τα «ηλιούγεννα» - Μετεωρολόγοι εξηγούν το φαινόμενο

Χωρίς χιόνια, αλλά με ήλιο, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα του 2022

Η πρόγνωση του καιρόυ για τα Χριστούγεννα από το μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά - Βίντεο από STAR

Μόνο χιονισμένα δε θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς ένα μεγάλης κλίμακας μετεωρολογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, φέρνει θερμές γιορτές.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα που τηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Θερμά τα Χριστούγεννα του 2022 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 24 Δεκεμβρίου έως 25 Δεκεμβρίου και έως τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η επικράτηση υψηλών πιέσεων πάνω από το μεγαλύτερο μέρος κυρίως της νότιας Ευρώπης, καθώς και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo.

Ο κόσμος δείχνει να απολαμβάνει τις θερμές...γιορτές / Eurokinissi, Γιώργος Κονταρίνης

Επιπροσθέτως, αναμένεται σημαντική απουσία βροχοπτώσεων κυρίως στη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ενώ πιο βροχερός καιρός αναμένεται κυρίως στη Δυτική και Βορειοδυτική και στην Κεντρική Ευρώπη.

Χιόνια κυρίως στις... Άλπεις

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν μόνο σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως στις 'Αλπεις, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα σε βόρεια τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Καιρός: Χριστούγεννα με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες

Πώς όμως εξηγούνται τα φετινά θερμά Χριστούγεννα; Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 22/12, «πηδαλιοχούμενη» από την θέση και ένταση ενός αεροχειμάρρου (ισχυρού ρεύματος αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης), ευνοεί τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, πολικής προέλευσης, από την περιοχή του Καναδά προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη των ΗΠΑ έως τον Κόλπο του Μεξικού. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων θα ευνοήσει τον σχηματισμό μιας εκρηκτικής κυκλογένεσης - ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού - στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά την Παρασκευή 23/12.

Ρεβεγιόν με…μουσική και γευστικά μενού – Δείτε τις τιμές

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, ο σχηματισμός αυτού του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πιο ανατολική ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και στην Ευρώπη κατά τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικότερα, η εκρηκτική κυκλογένεση πάνω από τη Βόρεια Αμερική αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ταλάντωση του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή του Βορείου Ατλαντικού και της Ευρώπης. Αυτή η έντονη ταλάντωση του αεροχειμάρρου συνδέεται συχνά με ακραίες και παρατεταμένης διάρκειας καιρικές συνθήκες πάνω από μεγάλες περιοχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top