Τζανάκης: «Σε έναν μήνα θα έχει αρρωστήσει 1,5 εκατομμύριο κόσμος»

«50.000 γριπώδεις συνδρομές την ημέρα» - Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Για κοκτέιλ ιών έκανε λόγο ο κ. Τζανάκης - Βίντεο από ΕΡΤ

Ένα κύμα ιώσεων και γρίπης ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους τον τελευταίο καιρό. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «σε έναν μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος».

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα και πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα.

Έντονη ανησυχία για την τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης

Ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε ότι συγκριτικά ο πιο αθώος από συμπτωματολογία είναι ο κορωνοϊός.

«Αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί, σε έναν μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των μικρών παιδιών» είπε ο καθηγητής.

Γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο Παίδων «Αγία Σοφία»

«Κάποιοι ευάλωτοι και μεγάλοι σε ηλικία έρχονται με βαριές πνευμονίες στο νοσοκομείο αλλά και με το αναπνευστικό συγκυτιακό. Στην Πνευμονολογική Κλινική έχουμε νοσηλεύσει αρκετούς με τον συγκυτιακό ιό που επομένως δε βλάπτει μόνο τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά βλάπτει και υπέργηρους και βαριά νοσούντες ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Και περιστατικά οστρακιάς σε παιδιά

Τα συμπτώματα της γρίπης και του συγκυτιακού ιού

Η μεν γρίπη δίνει πολύ υψηλούς πυρετούς και μεγάλη κακουχία ενώ ο συγκυτιακός ιός στους ενήλικες δίνει πολύ άσχημα συμπτώματα βήχα ο οποίος προκαλεί αίσθημα πνιγμονής. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται στους πνευμονολόγους για να τους χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή. 

«Όταν συγχρωτιζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, για να μην έχουμε περιπέτεια μέσα στα Χριστούγεννα, καλό είναι να φοράμε μάσκα εφόσον βρισκόμαστε σε μέρος με πολύ κόσμο», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Εξήγησε πως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τους άλλους δύο ιούς με τα χέρια για αυτό υπάρχει η ανάγκη για σχολαστική απολύμανση των χεριών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top