Σεισμός Εύβοια: «Είναι ίσως η πιο ασεισμική περιοχή της Ελλάδας»

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: «Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»

Καθησυχαστικοί για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα (29/11) στην Εύβοια, εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους στο star.gr οι σεισμολόγοι, εκτιμώντας ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει πάνω από 30 μετασεισμούς, πολλοί από τους οποίους ήταν πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός Εύβοια: «Φοβηθήκαμε πολύ, έπεφταν αντικείμενα», λένε οι κάτοικοι

Αυτό σημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική, άρα κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα μιλάμε για τον κύριο σεισμό», είπε ο Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,.

η μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια

Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται έντονη η μετασεισμική ακολουθία, ενώ συνέστησε προσοχή

«Πιστεύω θα έχουμε σημαντικούς μετασεισμούς, γύρω στους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, μπορεί και μεγαλύτερους, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε. Απλά οι κάτοικοι στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να προσέξουν, ειδικά αν μένουν σε πέτρινα σπίτια, τα οποία είναι ευάλωτα σε επαναλαμβανόμενους μετασεισμούς. Για τον λόγο αυτό πριν μπουν μέσα στα σπίτια τους θα πρέπει να λάβουν και μία πρώτη εκτίμηση από πολιτικούς μηχανικούς της περιοχής.

Από όσο έχω μιλήσει με τον δήμαρχο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ζημιές, μόνο κάποιες ρωγμές σε κάποια παλιά πέτρινα κτίρια», ανέφερε. 

Εύβοια: Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ - 4,8 ο αρχικός σεισμός

«Ένιωσαν τον σεισμό ακόμη και στην Κόρινθο»

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή ήταν άγνωστο, ενώ ο ίδιος εξήγησε τον λόγο που ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική.

«Δεν ξέραμε χαρακτηρισμό για μεγάλη σεισμικότητα. Τελικά ήταν ένα ρήγμα όπως φαίνεται σχετικά μικρό, υποθαλάσσιο, με κατεύθυνση βορειοανατολικά, νοτιοδυτικά και οριζόντιο, δηλαδή είχε κατεύθυνση προς την Αθήνα, γι’ αυτό και ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην πρωτεύουσα. Μας πήραν τηλέφωνο στο Γεωδυναμικό ακόμα και από την Κόρινθο...», είπε.

Έκτακτο δελτίο καιρού για την κακοκαιρία Άριελ - Καταιγίδες και στην Αττική

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του στο star.gr και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Αθήνα λόγω της κατεύθυνσης του ρήγματος. Έγινε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν μεγάλες ενεργές τεκτονικές δομές, ήταν δηλαδή έκπληξη καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Είναι ίσως η πιο ασεισμική περιοχή της Ελλάδας».

Όλα όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας)

Όπως πρόθεσε, τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια επιτήρηση του φαινομένου, ενώ δεν υπάρχει κάτι που να ανησυχεί τους επιστήμονες.

Η σεισμική ακολουθία, η οποία σταδιακά αποσβένεται, είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε ζημιές. Οι (όποιες) ρωγμές ήταν πολύ επιπόλαιες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως λόγω του σεισμού, οι τοπικές αρχές για προληπτικούς λόγους αποφάσισαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία στον δήμο Καρύστου και τον δήμο Κύμης Αλιβερίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top