Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην ΕΛΠΙΔΑ 

Πώς τους καλωσόρισε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

   
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Βασιλικού Ζεύγους από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τον Μανώλη Παπασάββα και την μικρή Λουκία-Άρτεμη (Video Star) 

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκαν οι Α.Μ. Βασιλιάς Willem-Alexander και Βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας, την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην χώρα μας.

Προεδρικό Μέγαρο: Όσα έγιναν στο δείπνο για το βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας

Το βασιλικό ζεύγος υποδέχτηκαν η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της άφιξής τους στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, όταν η 7χρονη Άρτεμις-Λουκία, ένα από τα αποθεραπευμένα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», καλωσόρισε τον Βασιλιά Willem-Alexander με μια χειροτεχνία όπου απεικονίζονται οι σημαίες της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ενώ προσέφερε επίσης ένα μπουκέτο με λευκές τουλίπες στη Βασίλισσα Máxima.

Ο ΟΗΕ απένειμε στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το βραβείο Nelson Mandela 2020

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Συμφωνίας ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Συμφωνίας ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία.  Rob Pieters, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλης Παπασάββας

Αμέσως μετά, η κυρία Βαρδινογιάννη και ο κύριος Παπασάββας συνόδευσαν το Βασιλικό Ζεύγος στο Αμφιθέατρο της Μονάδας όπου πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Συζήτηση με θέμα: «Ελλάδα και Ολλανδία: Ενώνοντας Δυνάμεις για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον παιδιατρικό καρκίνο», στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και στο «Princess Máxima Center for Pediatric Oncology» της Ολλανδίας, ένα από τα κορυφαία ογκολογικά νοσοκομεία στον κόσμο.

Η κυρία Βαρδινογιάννη καλωσόρισε τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα συγκινημένη και με θερμά λόγια, καθώς διατηρούν μακροχρόνιους οικογενειακούς δεσμούς φιλίας: «Η ευγενική παρουσία σας σηματοδοτεί μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία και στους μικρούς μας ασθενείς.  Οι σημαντικές ανθρωπιστικές σας προσπάθειες με τεράστια απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο σας καθιστούν δύο σπάνιες και προικισμένες προσωπικότητες, που με τα ευγενή σας οράματα κάνετε τον κόσμο καλύτερο.  Από τα βάθη της καρδιάς μου, θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την ανεκτίμητη υποστήριξη και την ειλικρινή σας φιλία.  Όλοι εμείς, η οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για την επίσκεψή σας!».

Κωπηλασία με τα χέρια για τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

«Ευχή και όραμα ολόκληρης της οικογένειας της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και προπαντός της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, είναι ένας κόσμος όπου κάθε παιδί με καρκίνο, θα κερδίσει τη μάχη. Σήμερα, είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε.  3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται και πολύ σύντομα και το τέταρτο.  Αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας, αλλά και η δέσμευσή μας προς κάθε παιδί.  Συνεργασίες με κορυφαία νοσοκομεία, όπως το Princess Máxima Center for Pediatric Oncology έχουν ξεχωριστή σημασία στον αγώνα αυτό» είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου καλωσορίζοντας με τη σειρά του το Βασιλικό Ζεύγος.

Η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία, η οποία ξεκίνησε το 2015, υπογραμμίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Επιστημονικής Συζήτησης.

Στις λεπτομέρειες της Συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία και στη σημασία των συνεργασιών για την αντιμετώπιση του καρκίνου αναφέρθηκε ο Δρ Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος - Ογκολόγος ΕΣΥ, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»: «Για την αποτελεσματική καταπολέμηση του καρκίνου, ερευνητές από διαφορετικά κέντρα σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση συνεργασιών. Τέτοιες συνεργασίες επιτρέπουν περαιτέρω επιστημονικές εξελίξεις που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την ταχύτερη ανάπτυξη καινοτόμων επιλογών θεραπείας για τους ασθενείς. Είναι τιμή μας που συνεργαζόμαστε με ογκολόγους και επιστήμονες του «Princess Máxima Center Pediatric Oncology», που είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό ερευνητικό νοσοκομείο στην Ευρώπη, για τον κοινό μας στόχο να παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα για τον καρκίνο στους ασθενείς μας».

Η παρασημοφόρηση του βασιλιά και της βασίλισσας της Ολλανδίας

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Rob Pieters, Διευθυντής του «Princess Máxima Center for Pediatric Oncology», μίλησε για τις σπουδαίες προοπτικές που ανοίγονται από αυτή τη συνεργασία και για την επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου: «Η συνεργασία μας πραγματοποιείται σε δύο τομείς, ο πρώτος τομέας σε επίπεδο βασικής έρευνας επιστημών και σε δεύτερο επίπεδο στην εκπόνηση κοινών κλινικών δοκιμών σε προηγμένες και  στοχευμένες κυτταρικές θεραπείες.  Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πάντα με την υποστήριξη του Βασιλικού Ζεύγους και φυσικά της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ως μια χειρονομία που συμβολίζει τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Ολλανδίας κατά του παιδικού καρκίνου, το Βασιλικό Ζεύγος τοποθέτησε τη σημαία της Ολλανδίας στον «Χάρτη της Ειρήνης και της Ελπίδας» του Νοσοκομείου, όπως επίσης και δύο αστέρια με τα ονόματά τους στον «Τοίχο των Αστεριών της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Το Βασιλικό Ζεύγος τοποθετεί τη σημαία της Ολλανδίας στον «Χάρτη Ειρήνης και Ελπίδας»

Το Βασιλικό Ζεύγος τοποθετεί τη σημαία της Ολλανδίας στον «Χάρτη Ειρήνης και Ελπίδας»

Αμέσως μετά, το Βασιλικό Ζεύγος συμμετείχε σε μια συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης με αντικείμενο τις λεπτομέρειες της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο νοσοκομεία και επισκέφθηκαν έκθεση ζωγραφικής με έργα των μικρών ασθενών της Ογκολογικής Μονάδας.
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της οποίας το Βασιλικό Ζεύγος ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, ενός πρωτοποριακού εργαστηρίου όπου εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου και το οποίο αποτελεί δωρεά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ».

Η επίσκεψη του Βασιλικού Ζεύγους ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική συνάντηση και συζήτηση με αποθεραπευμένα παιδιά και γονείς στους χώρους του Σχολείου της Ογκολογικής Μονάδας.

Η Α.Μ. Βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας, μαζί με την κυρία Βαρδινογιάννη, είχαν μια ζεστή συζήτηση με τον 14χρονο Ερμή Ζέκα και την μητέρα του Εύα.  Ο Ερμής νόσησε από λευχαιμία όταν ήταν μόλις 10 μηνών.  Μετά από θεραπείες και νοσηλεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων κατάφερε να βγει νικητής, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η κυρία Βαρδινογιάννη, που ήταν πάντοτε στο πλευρό του, τον βάπτισε.

Η Βασίλισσα Máxima και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνομιλούν με τον Ερμή Ζέκα και την μητέρα του Εύα

Η Βασίλισσα Máxima και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνομιλούν με τον Ερμή Ζέκα και την μητέρα του Εύα

Η Α.Μ. Βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας με μεγάλη ζεστασιά και ενδιαφέρον συνομίλησε με τον Ερμή και την μητέρα του για την μάχη τους ενάντια στον καρκίνο και τόνισε πόσο σημαντικό είναι τα αποθεραπευμένα παιδιά να μπορούν να δίνουν δύναμη και ελπίδα στα παιδιά που νοσούν, αποτελώντας ένα παράδειγμα να μην το βάζουν ποτέ κάτω.  Η κυρία Βαρδινογιάννη από την πλευρά της μίλησε στη Βασίλισσα για τη ζεστή σχέση που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια με τον Ερμή και την οικογένειά του, προσπαθώντας να είναι πάντοτε στο πλευρό τους.

Η Α.Μ. Βασιλιάς Willem-Alexander συνομίλησε με τους Παναγιώτη Κόκκινο και Έφη Βλάμη οι οποίοι νόσησαν σε παιδική ηλικία και χάρη στη συνεχή στήριξη της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι πια ενήλικες που προχωρούν τη ζωή τους.  Ο Βασιλιάς Willem-Alexander άκουσε με προσοχή τις ιστορίες ζωής του Παναγιώτη και της Έφης λέγοντάς τους πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που του άνοιξαν την καρδιά τους και μοιράστηκαν μαζί του την εμπειρία τους και τόνισε τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην οποία έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές παιδιών, αλλά και τη σημασία ύπαρξης του Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ όπου φιλοξενούνται οι οικογένειες παιδιών με καρκίνο από την επαρχία.

Ο Βασιλιάς Willem-Alexander και ο Μανώλης Παπασάββας συνομιλούν με την Έφη Βλάμη και τον Παναγιώτη Κόκκινο

Ο Βασιλιάς Willem-Alexander και ο Μανώλης Παπασάββας συνομιλούν με την Έφη Βλάμη και τον Παναγιώτη Κόκκινο

Κατά την αναχώρησή του το Βασιλικό Ζεύγος εξέφρασε τις πιο θερμές του ευχαριστίες στην κυρία Βαρδινογιάννη και τον κύριο Παπασάββα, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα είναι πάντοτε σύμμαχοι στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο υφυπουργός Υγείας της Ολλανδικής Κυβέρνησης, κύριος Maarten van Ooijen και η Α.Ε. Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κυρία Susanna Terstal.

Συντονιστής της Επιστημονικής Συζήτησης: «Ελλάδα και Ολλανδία: Ενώνοντας Δυνάμεις για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον παιδιατρικό καρκίνο» ήταν ο δημοσιογράφος κύριος Αντώνης Σρόιτερ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top