Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη - Μικρές εστίες σε Διώνη και Δασαμάρι

34 πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η πυρκαγιά που ξέσπασε εχθές στην Πεντέλη και εξαπλώθηκε στην Παλλήνη, στον Γεράκα, την Ανθούσα και τη Διώνη. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ μάχη με μικροεστίες και αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή 10 ελικοπτέρων και 9 αεροσκαφών.

Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Το βράδυ της Τρίτης οικισμοί εκκενώθηκαν ενώ σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στη φλόγες.

φωτιά Πεντέλη, αεροσκάφος κάνει ρίψη νερού

(φωτ. eurokinissi)

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Φωτιά Πεντέλη: Δωρεάν φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.
Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

καμένα στη φωτιά της Πεντέλης

(φωτ. eurokinissi)

Για την εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, μίλησε στο star.gr ο Κώστας Τσίγκας, πρ της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Όλα όσα είπε ο Κώστας Τσίγκας, πρ της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

«Στο Πανόραμα Παλλήνης, επιχειρούν Canadair και ελικόπτερα. Στην περιοχή αυτή τη στιγμή πνέουν άνεμοι τουλάχιστον 5 μποφόρ. Στόχος είναι να μπορέσει να κατέβει η πυρκαγιά, για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε και με τα οχήματα περισσότερο», είπε.

φωτιά Πεντέλη - Ντράφι

Τα καμμένα στο Ντράφι

Φωτιά Πανόραμα Παλλήνης: «Υπάρχει τις τελευταίες ώρες μεγάλη βοήθεια από τα εναέρια μέσα»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, πυροσβεστικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν εχθές από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς. Ο ίδιος περιέγραψε μάλιστα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη με τις φλόγες

«Οι άνεμοι ήταν ισχυρότατοι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες. Την τελευταία ώρα ο άνεμος φαίνεται να έχει κόψει, γεγονός που διευκολύνει το έργο των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών, όλων των πτητικών δηλαδή μέσων, για να μπορούν να επιχειρήσουν και να κάνουν υδροληψία.

Βίντεο - Εθελοντικό Κλιμάκιο Ροδόπολης

Υπήρχαν αρκετές αναταράξεις κατά τη διάρκειά της υδροληψίας των εναέριων μέσων και δεν μπορούσαν λόγω και του καπνού να αντιληφθούν το μέτωπο για να είναι και οι βολές τους πιο εύστοχες. Τέτοιες ήταν οι συνθήκες, ωστόσο εδώ και περίπου δύο ώρες υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τα εναέρια μέσα.», είπε.

Φωτιά Πεντέλη: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο πύρινο μέτωπο

Ερωτώμενος εάν υπάρχουν κι άλλα έργα μέτωπα, ο κ. Τσίγκας σημείωσε: «Υπάρχουν και καύτρες και κηλιδώσεις (δηλ. παραγωγή και μεταφορά καυτρών σε μεγάλες αποστάσεις), οι οποίες έχουν μπει και στη Διώνη και στο Ντράφι. Εκεί επιχειρούν αυτοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα, σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί η κατάσβεση».

Φωτιά Πεντέλη: Εικόνες από καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα

34 διακομιδές σε νοσοκομεία

Με Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε:

  • 1 διακομιδή στο Γ. Γεννηματάς,

  • 5 στο Ιπποκράτειο,

  • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,

  • 1 στο Σωτηρία,

  • 1 στο ΚΑΤ

  • 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη

(Φωτ.eurokinissi)

«Ζημιές σε σπίτια έχουν γίνει, αλλά έχουν σωθεί πάρα πολλά σπίτια και περιουσίες»

Ο κ. Τσίγκας, αναφέρθηκε και στις ζημιές που άφησε πίσω της η πύρηνη λαίλαπα.

«Ζημιές έχουν γίνει σε σπίτια, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν σωθεί πάρα πολλά σπίτια και πάρα πολλές περιουσίες συνανθρώπων μας από τους πυροσβέστες που επιχειρούν. Σχεδόν όλα τα σπίτια που βλέπω έχουν διασωθεί... Δεν είμαστε ακόμα στη διαδικασία της καταγραφής ζημιών, αλλά στη διαδικασία της κατάσβεσης. Αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο», είπε.

αεροπλάνο φωτιά Ντράφι

φωτιά Ντράφι

Η πορεία που ακολούθησε η καταστροφική φωτιά

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, η φωτιά προέκυψε στο Νταού Πεντέλης, στη συνέχεια ανέβηκε στο Ντράφι, πήγε πάνω προς το Παίδων στην παλιά Πεντέλη, ενώ όταν γύρισε ο άνεμος κατέβηκε στην Ανθούσα και στη συνέχεια πλαγιοκόπησε τον Γέρακα, μέχρι που τα ξημερώματα έφτασε στο Πανόραμα της Παλλήνης, όπου δίνεται σκληρή μάχη με τις φλόγες.

«Όλες οι δυνάμεις που επιχείρησαν, με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων, ευελπιστούμε να υπάρξει επιτυχής κατάσβεση σε όλα τα σημεία. Πιστεύω ότι μέχρι το τελευταίο φως θα έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top