Καβάλα: Το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών - 8 νεκροί

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Την ίδια ώρα την απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την συντριβή του Antonov στην περιοχή.

Antonov: Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών

Καβάλα: Ανησυχία για την άγνωστη ουσία στο σημείο της συντριβής

Το  αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος»  της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Πτώση Antonov στην Καβάλα: Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του Antonov

Ο Σέρβος υπουργός 'Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές.

Πτώση αεροσκάφους Καβάλα: «Πιθανό ο πιλότος να επέλεξε να πέσει στον κάμπο»

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου 'Αμυνας.

Συντριβή αεροσκάφους έξω από την Καβάλα - Πήρε φωτιά στον αέρα

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός 'Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Νεκρά και τα 8 μέλη του πληρώματος

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo, στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, επιβεβαίωσε ότι και τα 8  μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε στο Reuters, χωρίς να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι

Την απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την συντριβή του Antonov στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Σε εξέλιξη η έρευνα στο σημείο της συντριβής

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για την έρευνα στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους.

Η περιοχή της συντριβής είναι αποκλεισμένη σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων, με την Πυροσβεστική να αναφέρει ότι υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος. 

Ανησυχία για την άγνωστη ουσία στο σημείο της συντριβής - Ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας θα ερευνήσει την επικινδυνότητα

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη 

O γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ επισκέφθηκε το χώρο της συντριβής και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες»

Τέλος, σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

«Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top