Ευλογιά των Πιθήκων: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα – Τι λένε οι ειδικοί

Έρχονται εμβόλια για την αντιμετώπισή της

Το πρώτο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων ανακοινώθηκε στην Ελλάδα. Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Στον σχεδιασμό είναι η παραγγελία εμβολίων για την ευλογιά που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και για την Ευλογιά των Πιθήκων. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Ευλογιάς των Πιθήκων στη χώρα μας. 

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο ΕΟΔΥ πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Ο άνδρας εμφανίζει πυρετό και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Εκπρόσωπος ΠΟΥ: Θα βγουν τεστ ανίχνευσης για την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΕΟΔΥ αναμένει τις τελικές εξετάσεις από το εξειδικευμένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, για την οριστική επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού και καθησυχάζει ότι ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Ευλογιά των Πιθήκων: Τα έξι σημεία στα οποία εφιστά την προσοχή ο Η. Μόσιαλος

Το ίδιο καθησυχαστικός είναι και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό είναι μικρός. 

Ευλογιά των πιθήκων: «Η νόσος μπορεί να γίνει ενδημική», λέει ο ΠΟΥ

Εφιστά πάντως την προσοχή των πολιτών σε έξι βασικά σημεία. 

Ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός της Ευλογιάς των Πιθήκων στο μικροσκόπιο

«Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας.

Αλλά να θυμίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:

  • Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
  • Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
  • Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
  • Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
  • Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση», αναφέρει στην ανάρτησή του.

ΠΟΥ: Κίνδυνος να γίνει ενδημική νόσος η Ευλογιά των Πιθήκων

Αντίθετα ο ΠΟΥ έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η Ευλογιά των Πιθήκων να καταστεί ενδημική νόσος. 

Αύξηση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Ποια είναι τα εμβόλια

Κι αυτό γιατί περισσότερα από 1.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο και μέχρι στιγμής 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα από τις αρχές Μαΐου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της Ευλογιάς των Πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. 

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

«Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.

Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα τα κρούσματα σε ομοφυλόφιλους άνδρες

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών.

ΠΟΥ: Πόσο πιθανό είναι να γίνει πανδημία η ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο εμβολιασμό ένας τρόπος για να αποτραπεί η μετάδοση

Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό -όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών-, ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια, που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα τέσσερα βασικά ερωτήματα των επιστημόνων

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και συγκεκριμένα, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), έχει ξεκινήσει ήδη ενέργειες στην κατεύθυνση της κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για να καλυφθούν οι ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με την παρασκευάστρια δανέζικη εταιρεία Bavarian Nordic, σχετικά με την επέκταση της παραγωγής του εμβολίου Imvanex, ώστε να δημιουργήσουν απόθεμα όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιοι θα λάβουν εμβόλιο

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, το εμβόλιο θα χορηγηθεί και στην Ελλάδα σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και όχι στο ίδιο το κρούσμα.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα 200 κρούσματα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου»

Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε στις 24/5/22 μετά από συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τα εμβόλια όταν παραληφθούν προορίζονται να χορηγηθούν:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Eυλογιά των πιθήκων: Για τους ασθενείς υπάρχει αντιιικό φάρμακο

Για τους ανθρώπους που ήδη νοσούν από τη νόσο, υπάρχει διαθέσιμο και αντιιικό φάρμακο, αν και όπως εξηγούν οι ειδικοί η νόσος είναι κυρίως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή περνάει από μόνη της χωρίς θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top