Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Ο ασθενής είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Ο ΠΟΥ θέτει σε πλήρη προτεραιότητα την αναχαίτιση της νόσου - Βίντεο από Star

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα που έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ το δείγμα του έχει αποσταλεί και για γονιδιωματική επιβεβαίωση σε εργαστήριο του ΑΠΘ. 

Ευλογιά των πιθήκων: «Η νόσος μπορεί να γίνει ενδημική», λέει ο ΠΟΥ

Ο ΕΟΔΥ, μέσω ανακοίνωσής του, τονίζει πως ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Άνθρωπος που έχει εξανθήματα από την ευλογιά των πιθήκων/ AP

Άνθρωπος που έχει εξανθήματα από την ευλογιά των πιθήκων/ AP

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Προκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Αύξηση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Ποια είναι τα εμβόλια

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top