Κορωνοϊός: Η απάντηση Μαγιορκίνη για την 4η δόση – Θα γίνει υποχρεωτική;

«Σταδιακά θα χρειαστεί και η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό»

Τι είπε πρόσφατα για την τέταρτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης / Βίντεο από ΕΡΤ1

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, χωρίς όμως απαραίτητα αυτή να είναι υποχρεωτική εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο κορωνοϊός μάς έχει εκπλήξει μέσω της εξέλιξης του και νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον τον κύκλο ενός έτους από τον Απρίλιο που μας πέρασε, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, ότι αυτές οι αρνητικές εκπλήξεις με τις μεταλλάξεις και τις αλλαγές στο προφίλ του θα έχουν σταματήσει», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Ηπατίτιδα: «Ο αδενοϊός μπορεί να τους μολύνει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας»

«Θεωρώ ότι σταδιακά θα χρειαστεί να γίνει η τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Δηλαδή ίσως πριν ή κατά τη διάρκεια ενός εντατικού επιδημικού κύματος. Εάν δεν δούμε δραματική αύξηση στην επιδημία, η τέταρτη δόση μπορεί να μην μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σαν υποχρεωτική, αλλά σαν σύσταση», σημείωσε.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή», λέει ο Μαγιορκίνης

Όσον αφορά τις μεταλλαγές του ιού που συνεχώς εμφανίζονται, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατηρούν οι ειδικοί τους τελευταίους μήνες και είναι αρκετά ενδιαφέρον: «Μέχρι στιγμής βλέπαμε να ξεπετιούνται μεταλλαγές από διαφορετικό κλάδο εξέλιξης. Είχαμε την Άλφα, μετά ήρθε η Βήτα, η Γάμμα, η Δέλτα, που ήταν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Από τότε που εμφανίστηκε ή Όμικρον βλέπουμε μόνο υπο-παραλλαγές της, όπως τώρα με την Ο4 και την Ο5 στην Αφρική. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία εξέλιξη, η οποία είναι κοντά σε αυτό που περιμένουμε. Το λογικό είναι να μη δούμε αύξηση της παθογένειας, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποκλείσουμε μελλοντικά. Ωστόσο η κατάσταση τον τελευταίο καιρό είναι πιο συμβατή με την ενδημικότητα, παρά με τα προηγούμενα κύματα, όπου ξεπετιόντουσαν μεταλλάξεις από διαφορετικούς κλάδους».

Κορωνοϊός: Μείωση στα κρούσματα της Αττικής - Ο χάρτης διασποράς

Για τις δύο τελευταίες παραλλαγές στην Αφρική, ακόμα τα στοιχεία είναι πρώιμα, λέει ο επιδημιολόγος, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή εικόνα, αλλά γίνεται λόγος για 10-20% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Όμικρον. «Κάθε φορά που ακούω ένα τέτοιο ποσοστό, εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να το αποδώσεις μόνο στη μεταδοτικότητα, υπάρχει σίγουρα και ανοσολογική διαφυγή, σίγουρα υπάρχει ανοσολογική μνήμη έναντι των προηγούμενων στελεχών».

Κορωνοϊός: Συναγερμός για δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top