Ηπατίτιδα: «Ο αδενοϊός μπορεί να τους μολύνει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας»

«Καμπανάκι» από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα στα παιδιά στην ενημέρωση της Πέμπτης 28/4

Παγκόσμια ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Σε επιφυλακή και οι υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας, καθώς δεν αποκλείεται η νόσος να φτάσει και στη χώρα μας. «Καμπανάκι» από τον Γκίκα Μαγιορκίνη και το ποιοι μπορούν να νοσήσουν. Πόσα κρούσματα και σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη νόσο, σύμφωνα με το ECDC.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή», λέει ο Μαγιορκίνης

«Ο αδενοϊός μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας», υποστήριξε μιλώντας στoν Σκάι ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι τον συγκεκριμένο ιό που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι και 2 και 3 φορές στη ζωή μας».

Ηπατίτιδα: «Την περιμένουμε στην Ελλάδα» - «Καμπανάκι» για τα σχολεία

Αναφερόμενος στο αίτιο που προκαλείται ο ιός, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το πιθανότερο σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι Βρετανοί είναι ένας αδενοϊός, ιός αρκετά κοινός.

Αν είναι το βασικό αίτιο, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί.

Εξαπλώνεται η ηπατίτιδα: Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Ιαπωνία και Καναδά

Μαγιορκίνης: Πόσα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας περιμένουμε στην Ελλάδα

Μιλώντας για τα κρούσματα που περιμένουμε στην Ελλάδα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός θα είναι λογικά αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου», πρόσθεσε.

Όσο για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να γίνει μια μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Ηπατίτιδα: Πόσα κρούσματα και σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Μετά την αρχική αναφορά αύξησης των κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας μεταξύ προηγουμένως υγιών παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022, και από τις 20 Απριλίου 2022, έχουν εντοπιστεί στη χώρα αυτή 111 κρούσματα, ηλικίας 10 ετών και κάτω.

Από την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). 

Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και από άλλες χώρες του κόσμου (Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

ECDC: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την οξεία ηπατίτιδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε την ταχεία εκτίμηση κινδύνου αύξηση σε περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, η οποία περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό του συμβάντος, τις επιδημιολογικές έρευνες μέχρι τώρα και τις επιλογές αντιμετώπισης για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Η ομάδα περιστατικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα, δημοσίευσε λεπτομερή τεχνική ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες στις 25 Απριλίου 2022.

Ο εργαστηριακός έλεγχος απέκλεισε τους τύπους ιογενούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερθέντων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικό για αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε και για ορισμένα κρούσματα από άλλες χώρες.

Η ανεύρεση λοιμώξεων από αδενοϊό μεταξύ πολλών από αυτά τα κρούσματα υποδηλώνει ότι ο ιός αυτός μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται ενεργά.

Η επίπτωση στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι πολύ χαμηλή, αν και δεν πραγματοποιείται συστηματική επιτήρηση της εν λόγω οντότητας. Καθώς ο αιτιολογικός παράγοντας των αναφερόμενων περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστος και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό παιδιατρικό πληθυσμό δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Η πιθανότητα αύξησης της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στα παιδιά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λόγω της έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τον αιτιολογικό παράγοντα, τις οδούς μετάδοσης και τους παράγοντες κινδύνου. Η θεωρία εργασίας προς το παρόν είναι ότι ένας συμπαράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά που έχουν λοίμωξη από αδενοϊό, η οποία θα ήταν ήπια υπό κανονικές συνθήκες, πυροδοτεί μια πιο σοβαρή λοίμωξη ή μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη ηπατική βλάβη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρηθεί αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού σε μικρά παιδιά, η οποία συμπίπτει με τις αυξημένες ανιχνεύσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Εάν αποδειχθεί ότι ο αδενοϊός είναι ο αιτιολογικός ή συμβάλλων παράγοντας αυτού του συμβάντος, παρόμοιες αυξήσεις στην κυκλοφορία του αδενοϊού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την εφαρμογή ενισχυμένων δραστηριοτήτων επιτήρησης, αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν και θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα αναφερόμενα κρούσματα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ο δυνητικός αντίκτυπος για τον επηρεαζόμενο παιδιατρικό πληθυσμό θεωρείται υψηλός. Οι δυνατότητες μεταμόσχευσης και υποστήριξης των παιδιατρικών ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε άκρως εξειδικευμένες παιδιατρικές υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και μεταμόσχευσης μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα, ιδίως εάν αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top