Κορωνοϊός: Συναγερμός για δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον

Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές, λέει έρευνα

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο - AP Video

Νέος συναγερμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, μετά τον εντοπισμό δύο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε αυτές οφείλεται το νέο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική. Την ίδια ώρα, αμερικανική έρευνα τονίζει πως η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Επικρατεί η Όμικρον 2 - Πόσα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν και πού

Δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα εννέα συμπτώματα της Όμικρον που εμφανίζουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτές οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφερούν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές της Covid και μειώνουν τους κινδύνους θανάτου», πρόσθεσε.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού παραμένει ο εμβολιασμός, όπως και τα κοινωνικά μέτρα και αυτά της δημόσιας υγείας που αποδείχθηκαν επιτυχημένα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια).

Δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα οι ανεμβολίαστοι

κορωνοϊός - μετάλλαξη Όμικρον

Κορωνοϊός: Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών από διάφορες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική) ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Research Square, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τόνισαν: 

Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήσαν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας).

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήσαν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την Όμικρον.

Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top