Τα εννέα συμπτώματα της Όμικρον που εμφανίζουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

Τα δύο πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος νοσεί με τη μετάλλαξη

Στιγμιότυπα από την παγκόσμια κοινότητα την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού - Βίντεο αρχείου AP

Ποια είναι τα εννέα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που μπορεί να εμφανίσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Τα πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος νοσεί με τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού.

Παρόλο που τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν καταργηθεί, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμα υπαρκτός και τους αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα οι ανεμβολίαστοι

Ερευνητές στη Νορβηγία διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία κατέγραψαν τα εννέα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που εμφανίζουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά και τα πρώιμα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι κάποιος νοσεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη της νόσου.

Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις 111 από τους 117 καλεσμένους που βρέθηκαν σε ένα πάρτι στις 26 Νοεμβρίου 2021, όπου υπήρξε ξέσπασμα της Όμικρον. Από την ομάδα που ρωτήθηκε, 66 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και 15 ήταν πιθανά κρούσματα.
Από τους 111 συμμετέχοντες, το 89% είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA και κανένας δεν είχε λάβει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολογίας, Eurosurveillance, υπήρχαν οκτώ βασικά συμπτώματα που εμφάνισαν οι πλήρως εμβολιασμένοι παρευρισκόμενοι. 

Αυτά ήταν:

  1. βήχας
  2. καταρροή
  3. κόπωση
  4. πονόλαιμος
  5. πονοκέφαλος
  6. μυϊκός πόνος
  7. πυρετός 
  8. φτάρνισμα

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση ήταν από τα πιο κοινά συμπτώματα στους εμβολιασμένους, ενώ το φτέρνισμα και ο πυρετός ήταν λιγότερο συχνά.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προσθέτουν τη ναυτία στη λίστα συμπτωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον. 

Κορωνοϊός: Τα δύο πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ότι νοσείτε από την Όμικρον

Οι ειδικοί αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχουν δύο διακριτά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι ο κορωνοϊός είναι προ των πυλών: η κόπωση και η ζάλη/ λιποθυμία.

Περισσότερο από το να αισθάνεστε απλά κουρασμένοι, η κόπωση μπορεί να μεταφραστεί σε σωματικό πόνο, που μεταφράζεται με πόνους ή αδύναμους μύες, πονοκεφάλους, ακόμη και θολή όραση και απώλεια όρεξης.

Η Δρ Angelique Coetzee, ιδιώτης ιατρός και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, ανέφερε στο Good Morning Britain ότι η κόπωση ήταν ένα από τα κύρια συμπτώματα της Όμικρον, όταν αυτή ξέσπασε στη Νότια Αφρική.

Στην πραγματικότητα, το 40% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν κόπωση λόγω Covid σε σύγκριση με το ένα τρίτο των ανδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση. 

Η ζάλη/ λιποθυμία είναι το δεύτερο σημάδι ότι μπορεί να νοσεί κάποιος με τη μετάλλαξη Όμικρον. Μια νέα έκθεση από τη Γερμανία υπογαμμίζει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των λιποθυμιών και της παραλλαγής του κορωνοϊού, αφού οι γιατροί στο Βερολίνο διαπίστωσαν ότι ο Covid πυροδοτούσε επαναλαμβανόμενες λιποθυμίες σε έναν 35χρονο ασθενή που εισήχθη στο νοσοκομείο.

Κορωνοϊός: Μπορεί κάποιος να κολλήσει ακόμα και αν έχει κάνει την τρίτη δόση

Αν και το εμβόλιο προστατεύει από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου, ακόμα και αν κάποιος έχει κάνει την τρίτη, αναμνηστική δόση, μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, η ήπια φύση των συμπτωμάτων καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν εάν έχουν κορωνοϊό ή ένα κοινό κρυολόγημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, σχεδόν το 50% των «νέων κρυολογημάτων» επί του παρόντος είναι στην πραγματικότητα κορωνοϊός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top